Natuurmuseum vraagt provincie om hulp: "Bezuinigingen hebben rampzalige gevolgen"

Het Natuurmuseum in Leeuwarden verkeert in grote problemen. Nadat de provincie twee ton heeft gekort op de subsidie, kan het museum niet anders dan een derde van zijn personeel ontslaan. Daardoor kunnen ze geen grote tentoonstellingen meer houden of schoolkinderen helpen.
-
Ook de gigantische collectie van 330.000 stukken is niet meer te beheren. Daar zijn niet genoeg medewerkers voor. Conservator Peter Koomen is de enige die dit werk doet. Het aantal mensen is al jaren te weinig voor het werk, volgens het museum.

Fries erfgoed verdwijnt

Het lijkt erop uit te draaien dat het Natuurmuseum een groot deel van de collectie moet wegdoen. "Daarmee verdwijnt een belangrijk deel van het Friese erfgoed naar elders", zegt Koomen.
Andere gevolgen van de subsidiekorting zijn dat ze waarschijnlijk een paar dagen per week dicht moeten, dat ze geen of minder vakantie-activiteiten kunnen doen en dat de vaste opstelling niet kan worden vernieuwd.
Peter Koomen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Educatieve programma's worden ook minder. Zo kunnen kinderen geen spullen meer lenen voor spreekbeurten. Verder verwachten ze minder steun te kunnen geven voor wetenschappelijk onderzoek aan journalisten en auteurs die willen publiceren over de natuur.
Zo zullen er minder bezoekers komen en krijgt het museum minder inkomsten. De subsidiekorting van meer dan een derde zorgt voor een 'neerwaartse spiraal waarvan het einde niet in zicht is', zo is de verwachting.
"We hopen dat de provincie op haar schreden terugkeert. We kunnen proberen ergens anders geld vandaan te halen, maar die kansen zijn niet zo groot", zegt Koomen.
Wij gaan ervan uit dat besef komt, dat dit zo niet kan.
Tineke Schokker
De bezuiniging van twee ton heeft rampzalige gevolgen. Dat zegt ook voorzitter Tineke Schokker van de raad van toezicht van het natuurmuseum. Ze zal er alles aan doen om de provincie ertoe te bewegen de korting weer in het trekken. "Het betekent dat er mensen uit moeten en dat we niet meer kunnen doen wat we doen. We hebben een heel educatieprogramma en daar zijn mensen voor nodig. Als er mensen uit moeten, kun je die dingen niet meer doen."
Er loopt nog een bezwaar, zegt Schokker. Eerst moet duidelijk worden hoe dat afloopt. "Maar we gaan ervan uit dat besef komt, dat dit zo niet kan. We blijven vastberaden en gaan er alles aan doen om dit op te lossen."