Friese gemeenten begroten in 2021 meer gemeentelijke heffingen

27 jan 2021 - 06:02

In 2021 gaan de gemeentelijke heffingen ook in Fryslân weer omhoog. De Friese gemeenten verwachten bijna 389 miljoen te incasseren, tegen zo'n 375 miljoen vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag verschijnt.

Offalwein - Foto: Omrin

De grootste verantwoordelijke voor de stijging zijn de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing, waarmee inwoners betalen voor onder andere het ophalen en verwerken van hun huisvuil. Deze heffing stijgt in Fryslân in 2021 met gemiddeld 7%, terwijl de gemeentelijke heffingen in totaal in onze provincie met 3,7 procent omhoog gaan.

Tussen gemeenten zitten grote verschillen. Hoewel de afvalheffing gemiddeld de grootste verantwoordelijke is voor de stijging in de gemeentelijke heffingen, zijn er ook Friese gemeenten waar die post juist daalt.

Bekijk hieronder wat jouw gemeente verwacht te incasseren voor iedere inwoner:

Daling

Sommige posten op de gemeentebegrotingen dalen in 2021. Zo verwachten Friese gemeenten in 2021 bijna 6 procent minder inkomsten uit secretarieleges burgerzaken. Deze kosten maak je als burger als je bijvoorbeeld een nieuw paspoort aanvraagt bij je gemeente.

Trefwoorden: 
CBS Gemeentelijke heffingen
(Advertentie)
(Advertentie)