Tineke Schokker moet Windpark Fryslân bestuurlijke stabiliteit brengen

26 jan 2021 - 18:41

komt in de Raad van Commissarissen van Windpark Fryslân, op voordracht van de Gedeputeerde Staten. Schokker is nu nog burgemeester van Vieland. Met Theo Jellema vervult ze de twee posities die Fryslân Hurde Wyn BV mogen benoemen in de vijfkoppige Raad van Commissarissen. Die raad had twee vacatures. Vanwege een verschil van mening tussen de aandeelhouders is er nog nooit een voorzitter benoemd. Daarnaast stapte provinciaal commissaris Thecla Bodewes recent op.

Foto: ANP

Gedeputeerde Sander de Rouwe: "Met Tineke Schokker halen wij een ervaren bestuurder naar de Raad van Commissarissen van Windpark Fryslân. Dit is de eerste stap in het op krachten brengen van de Raad van Commissarissen van het windpark, na het weggaan van Thecla Bodewes." De Rouwe zegt Bodewes dankbaar te zijn voor wat ze deed voor het windpark. "Tineke Schokker is een goede opvolger in deze periode waarin het windpark gerealiseerd wordt."

Schokker (CDA) is sinds 2015 burgemeester van Vlieland. Van 2007 tot 2015 was ze gedeputeerde van de provincie Fryslân. In september 2020 maakte ze bekend dat ze stopt als burgemeester van Vlieland. De procedure voor haar opvolging loopt.

Het grote Windpark in het IJsselmeer heeft drie aandeelhouders. Naast de provincie Fryslân zijn dat de families Meulendijks en De Groot, de families hebben 85% van de aandelen, de provincie 15%. Omdat de families en de provincie een andere mening hebben over de aansprakelijkheid voor de nog te benoemen voorzitter, kon er tot nu to geen voorzitter worden benoemd.

Gedeputeerde De Rouwe vindt dat er wel een voorzitter moet komen, maar wil het verschil van mening niet groter maken dan nodig. Hij heeft goede hoop dat Schokker een oplossing dichterbij kan brengen. "Dit is niet zomaar een klus, dus best ingewikkeld en we zijn blij dat zij het wil doen."

De bouw van Windpark Fryslân loopt volgens De Rouwe goed op schema en lijkt ook binnen de begroting te blijven.

Gedeputeerde Sander de Rouwe over de bestuurlijke situatie bij Windpark Fryslân

(Advertentie)
(Advertentie)