Inwoners Wier hebben geluidsoverlast van nieuwe radar

Een nieuwe radar van Defensie bij Wier, tussen Berltsum en Minnertsga, zorgt voor veel geluidsoverlast in de omgeving. De radar moet het luchtruim bewaken. Inwoners van Wier hebben niet alleen last van het geluid, maar zeggen ook dat het wifisignaal minder is en dat ze vaker last hebben van elektriciteitsstoringen. Ze zien bovendien minder vogels de laatste tijd en denken dat dat ook komt door het geluid.
De nieuwe radar bij Wier © Sijbe Knol
Inwoner Hans Blanksma: "Hij is in de herfstvakantie aangezet en sinds die tijd horen we dat geluid. Ze zijn ons wat tegemoet gekomen om het om elf uur 's avonds dicht te doen, maar als hij draait en we hebben zomers de ramen open, dan moeten we de oordoppen in doen. Toen de nieuwe in 2018 aangekondigd werd, hadden we dit niet verwacht. Je bent wel veertig jaar verder in de tijd, de technieken zijn ook veel verder. En nu worden we hiermee geconfronteerd. De straling schijnt ook vijf keer sterker te zijn, daar geven ze niet duidelijk antwoord op."
Gosse Visser van Dorpsbelangen vult aan: "Het is een irritant geluid, een voorbijgaande auto ebt weer weg. Deze draait nu tot elf uur, maar het is de bedoeling dat hij 24 uur per dag draait en zeven dagen per week." Dorpsbelang is vooraf niet voorgelicht door Defensie. "We willen terug naar de normen van de oude radar."
Hans Blanksma en Gosse Visser
FNP-er Sijbe Knol kan zich de overlast wel voorstellen. "Eerder was dat niet zo, zat er een bol overheen en die is er nu weg. Daar moeten we naar terug." Het dorp is volgens hem niet te laat in actie gekomen. "De informatiebijeenkomst van Defensie kwam pas, toen de nieuwe radar er al stond en de mensen klachten kregen. Als het zo belangrijk voor Defensie is, om Nederland en daarbuiten veilig te houden, dan mag het ook een paar centen kosten om die mensen hun rust terug te geven. Ze moeten de stilte weer kunnen horen."
Dat de radar 's nachts wordt uitgezet, is volgens de PvdA en de FNP niet genoeg. Ze willen het liefst een oplossing waarmee het geluidsniveau wordt verlaagd. "De bewoners maken zich zorgen over de gevolgen van het laagfrequent geluid op hun gezondheid", zeggen Stateleden Erik de Groot (PvdA) en Sijbe Knol (FNP). "Het vermindert het woongenot. Daar moet snel een oplossing voor komen."
De PvdA en FNP willen weten of er onderzoek is gedaan naar de milieueffecten van de nieuwe installatie en of de radar binnen de omgevingsvergunning past.
FNP-er Sijbe Knol

"Waarom geen overleg?"

Uit gesprekken met bewoners is het de Stateleden duidelijk geworden dat de communicatie niet goed is geweest, voorafgaand aan het vervangen van de radar. "Pas na vragen en klachten van de bewoners is er een voorlichtingsvergadering van Defensie geweest", zeggen De Groot en Knol. "Wij willen weten waarom er vooraf geen overleg is geweest met de bewoners."
De twee partijen vragen aan de gedeputeerde of die de klachten van de bewoners onder de aandacht wil brengen bij Barbara Visser, de staatssecretaris van Defensie, met de oproep om snel tot een oplossing te komen. In de Tweede Kamer hebben de PVV en PvdA ook al vragen gesteld, na berichtgeving van de LC.