Uitwedstrijd Cambuur wordt proefevenement met publiek

Bij de wedstrijd Almere City FC - SC Cambuur op 28 februari zijn 1.500 seizoenkaarthouders van de thuisclub welkom. De wedstrijd is onderdeel van een onderzoek naar welke maatregelen nodig zijn om evenementen in coronatijd veilig te organiseren.
Almere City - SC Cambuur ferline seizoen © Orange Pictures
De voetbalfans die aan het experiment meedoen, moeten maximaal twee dagen voorafgaand aan de wedstrijd een PCR-test laten doen. Bij een negatief resultaat mogen ze het stadion in. Vijf dagen na het duel worden ze nogmaals getest.
De 1.500 aanwezige supporters van Almere FC worden verdeeld in 'bubbels' van kleinere groepen. In deze bubbels worden testen gedaan met verschillende maatregelen, zoals het wel of niet dragen van een mondkapje of het wel of niet toestaan van juichen en schreeuwen.

Zo snel mogelijk weer verantwoordelijk publiek toelaten

Bij de praktijktesten in de evenementensector worden inzicht en data ingezameld rondom het verlagen van de besmettingsrisico's. Het uiteindelijke doel is om zo snel mogelijk op een verantwoorde manier weer publiek bij evenementen te kunnen toelaten.
Ook bij een wedstrijd van NEC-De Graafschap, een voorstelling van Guide Weijers en een zakelijk congres wordt onderzoek gedaan. In eerste instantie zouden de onderzoeken al in januari zijn, maar door de Britse variant van het coronavirus zijn ze uitgesteld.