Laagvliegen Nee blij met controversieel verklaren van vliegveld Lelystad

26 jan 2021 - 14:12

Actiegroep Laagvliegen Nee is blij dat de Tweede Kamer heeft besloten om geen werk te maken van vliegveld Lelystad. De Kamer heeft het onderwerp controversieel verklaard, wat betekent dat het kabinet er geen besluiten over mag nemen. Laagvliegen Nee is al jaren in verweer tegen het openen van het vliegveld. "Het werk is zeker nog niet klaar, maar we zijn ontzettend blij", zegt woordvoerder Leonhard Beijderwellen.

Fleanfjild Lelysted

Er is veel verzet tegen de opening van vliegveld Lelystad, ook vanuit Fryslân, omdat er zorgen zijn over geluidsoverlast. De opening van het vliegveld was al op de lange baan geschoven vanwege strengere regels door de stikstofcrisis. Beijderwellen denkt dat het controversieel verklaren veel uitstel oplevert en uiteindelijk afstel. "Het gaat nu niet meer behandeld worden."

De tijdsgeest speelt sterk mee in het omslaan van het sentiment rondom het vliegveld. "Er is de laatste jaren vliegschaamte ontstaan." Dat is het woord dat de schaamte aangeeft die iemand voelt als hij of zij gebruikmaakt van het vliegtuig terwijl er minder milieuvervuilende vervoersalternatieven zijn. "Er gaat zeker minder gevlogen worden."

Woordvoerder Leonhard Beijderwellen van actiegroep Laagvliegen Nee - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Minder reizen

Het vliegveld moest er komen om in vakantietijd de druk op Schiphol te verlagen. Maar de twijfels over het vliegveld zijn alleen maar groter geworden nu er veel minder wordt gevlogen als gevolg van de coronacrisis. Beijderwellen: "Waarom moet Lelystad dan in godsnaam nog open? Dat slaat nergens op!"

Het kabinet viel afgelopen week naar aanleiding van de kindertoeslagenaffaire, waardoor het vliegveld een onderwerp voor het volgende kabinet wordt. Beijderwellen denkt dat er in de nieuwe regering straks niet genoeg steun is voor Lelystad Airport. "Ik denk dat ze in de coalitie minder partijen zullen vinden die die weg willen inslaan."

Leonhard Beijderwellen

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Gemeente Weststellingwerf

De gemeente Weststellingwerf begrijpt het besluit van de Kamer, maar neemt geen standpunt in over het openen van het vliegveld. Daarvoor moet eerst meer duidelijkheid zijn over de vliegroutes. Die mag de rust ind e natuur niet verstoren. Dat zegt wethouder Hanneke Zonderland.

Het Rijk werkt op dit moment aan een nieuwe verdeling van het luchtruim na 2023. Maar daar zijn nog geen besluiten over gevallen. De gemeente is tegen laagvliegroutes over de natuurgebieden van Weststellingwerf. Volgens Zonderland lopen de meningen over een eventuele opening van Lelystad uiteen in Weststellingwerf.

Naast de tegenstanders die zich zorgen maken over de gevolgen van de natuur zijn er ook partijen die wel brood zien in de eventuele werkgelegenheid die een groot bedrijf als vliegveld Lelystad oplevert, zowel direct als indirect voor bijvoorbeeld leveranciers.

Hanneke Zonderland

Verslaggever Gerrit de Boer praat met Leonhard Beijderwellen

Fleanfjild Lelysted

(Advertentie)
(Advertentie)