Studentenvakbond LSVb: "Zorgen over tentamens NHL Stenden”

26 jan 2021 - 12:22

De landelijke studentenvakbond LSVb maakt zich grote zorgen over de online tentamens van de Leeuwarder hogeschool NHL Stenden. Volgens de vakbond is er makkelijk in te breken in het systeem, is de privacy van studenten in gevaar en zou er te vaak een valse fraudemelding worden gedaan. "De zorgen over dit systeem geeft de studenten veel stress," zegt voorzitter Lyle Muns van de LSVb.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Door het coronavirus kunnen er op dit moment niet op school tentamens en examens worden gemaakt. Om de studies toch gewoon door te laten gaan maakt NHL Stenden zoals veel andere onderwijsinstellingen gebruik van een systeem dat in de gaten houdt of studenten de tentamens thuis wel eerlijk maken. Zo wordt er onder meer gezien of er niet stiekem nog een andere website wordt geopend, waar de goede antwoorden op staan. Maar de LSVb heeft meerdere meldingen gekregen dat dit vaak fout gaat.

Fraudemelding

Muns: "Bij de Wageningen Universiteit kregen meer dan 1.400 studenten een melding dat ze gefraudeerd zouden hebben. Die melding werd automatisch gedaan door het algoritme in het systeem. Zo kreeg een studente te horen dat ze gefraudeerd had omdat ze haar tentamen niet achter haar bureau had gemaakt, maar omdat ze op haar bed zat. Dat herkende het algoritme niet en dus kwam er een melding."

Maar er zijn volgens Muns ook veel problemen met de privacy van studenten. "Want die camera staat tijdens het tentamen gewoon aan en filmt dus alles wat er op die kamer te zien is." Vorige week zorgde dat voor problemen bij de Hanzehogeschool in Groningen. Daar lukte het journalisten in te breken op een online tentamen.

"Maar er zijn ook gewoon te vaak haperingen in het systeem waardoor tentamens niet gemaakt kunnen worden. Dat zorgt voor heel veel stress bij de studenten en vooral in deze tijd kunnen ze dat er gewoon niet bij hebben."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Een woordvoerder van NHL Steden zegt de zorgen van de studenten te begrijpen, maar ontkent dat de problemen die de LSVb beschrijft ook spelen bij de Leeuwarder hogeschool. "Wij maken gebruik van verschillende online toetsingssystemen die allemaal alleen toegankelijk zijn voor mensen met een account van de hogeschool. Daarmee is het volgens ons zo veilig mogelijk en voldoet het aan alle voorwaarden."

Ook is het bij NHL Stenden niet zo dat een algoritme bepaalt of er sprake is van fraude of niet. "Het zijn allemaal menselijke surveillanten die die beoordeling doen. Weliswaar met hulp van de computer, maar de computer is niet de bepalende factor."

Niet ideaal, maar het is niet anders

Volgens de hogeschool is het niet ideaal dat er op deze manier moet worden getoetst, maar er is gewoon geen andere optie. "We hebben gewoon niet genoeg ruimte om de studenten fysiek hun toetsen te laten maken. Ze moeten dan op anderhalve meter van elkaar zitten en dat is niet te doen."

Foto: Wytse Vellinga, Omrop Fryslân

Toch zou de LSVb graag zien dat er toch wordt geprobeerd om gewoon op school tentamens te houden. "Bij Rijksuniversiteit Groningen doen ze dat bijvoorbeeld wel. De studenten zitten niet alleen op ruime afstand van elkaar, maar hebben ook allemaal een sneltest gedaan, waardoor je eigenlijk zeker weet dat het coronaproof is," zegt voorzitter Muns van de LSVb.

Voorzitter Lyle Muns van LSVb.

(Advertentie)
(Advertentie)