Simon Vestdijk komt met 'leeschallenge' om jongeren aan het lezen te krijgen

25 jan 2021 - 20:37

Jongeren moeten meer lezen, zo vindt scholengemeenschap Simon Vestdijk in Franeker en Harlingen. Daarom bedachten twee docenten van de school een 'leeschallenge': iedere maandag verschijnen er op de Instagram-pagina van de school uitdagingen die te maken hebben met een boek naar keuze.

Foto: Simon Vestdijk

"Het begon heel klein, met het idee wat leuks te doen voor onze leerlingen. Lezen kan altijd en overal, dus we begonnen met een leeschallenge", vertelt docente Nederlands Silke van Renselaar. Ze bedacht samen met collega Sanne de Vries de challenge.

"In de maand februari ga je een boek lezen, het maakt niet uit welk boek of welke taal. Eind februari moet je die uit hebben", legt Van Renselaar uit. "Op maandag zetten we een nieuwe challenge online, bijvoorbeeld: plaats een foto van jezelf met het boek dat je leest. Elke vrijdag maken we dan een winnaar bekend."

Aanleiding voor de challenge was het weer afnemen van het leesplezier in Nederland. "Het verplichte karakter willen we eraf hebben. Lezen is leuk, het neemt je mee naar andere werelden. Dat willen we ze graag weer laten ervaren."

Silke van Renselaar

(Advertentie)
(Advertentie)