Nieuwe boot Doeksen dinsdag in de dienstregeling

Rederij Doeksen vervoert dinsdag voor het eerst passagiers tussen Harlingen en Terschelling met de nieuwe veerboot Willem de Vlamingh. Het is een van de twee nieuwe boten van de rederij. De Willem Barentsz kwam afgelopen juli al in de dienstregeling.
Earste oertocht nije skip Doeksen
De twee nieuwe schepen worden ingezet voor de veerdienst tussen Vlieland en Terschelling. "Het bouwtraject is lang en hobbelig geweest", zegt Dirk Spoor, de nieuwe directeur van Doeksen. "Niet in de laatste plaats door de coronacrisis, maar nu we dit omvangrijke project afronden, kunnen we met trots zeggen dat het twee fantastische schepen heeft opgeleverd: twee efficiënte, lichtgewicht LNG-catamarans met een lage uitstoot en een interieur met faciliteiten die bijdragen aan de eilandervaring van onze gasten."
Vanwege alle coronamaatregelen die gelden, komt er geen feestelijke introductie. Passagiers worden wel verwelkomd door een mascotte en krijgen koffie en thee.
De twee nieuwe schepen zijn gemaakt op een werf in Vietnam. Begin 2019 maakten ze een wereldreis via Kaap de Goede Hoop naar Fryslân. Bij die reis liepen ze waterschade op, dat ervoor zorgde dat de schepen later in de dienstregeling kwamen dan de bedoeling was.
De MS Willem de Vlamingh en de MS Willem Barentsz varen tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland. De twee schepen zijn 70 meter lang en 17 meter breed. Er kunnen 600 passagiers en 64 auto's op. De boten varen op vloeibaar aardgas. De topsnelheid van de boten is 14 knopen, oftewel 26 kilometer per uur.
De schepen op transport © Rederij Doeksen