Meer Friezen voelen zich eenzaam sinds de invoering van de coronamaatregelen

Meer mensen zeggen zich eenzamer te voelen en sociale contacten meer te missen sinds de invoering van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Kien, in opdracht van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân.
© Shutterstock.com / fizkes
Als het gaat om de mentale gezondheid dan is de trend vergelijkbaar met april van vorig jaar. Dat in de zomer van 2020 de teugels losser waren dan in april en nu, blijkt ook uit de onderzoeksresultaten. Vergeleken met september voelen op dit moment meer mensen zich onder meer ongelukkiger, eenzamer en bedroefder.

Meer eenzaamheid

Egbert Minnema is datajournalist bij RTV Noord en zet een aantal opvallende resultaten op een rijtje. "De situatie is grotendeels vergelijkbaar met april. Mensen zijn net zo ongelukkig als vorig jaar tijdens de eerste lockdown. In april voelde 60% van de Noorderlingen zich eenzaam, nu is dat zelfs iets hoger: 68%."

Avondklok

Ook werden mensen gevraagd wat ze van het invoeren van de avondklok vinden. Minnema: "Een kleine meerderheid vindt de avondklok logisch (51%), maar er is ook een grote groep die er niet veel heil in ziet. En 18% heeft geen mening."

Financiële zorgen

Opvallend is het antwoord dat mensen gaven op de vraag of ze zich zorgen maken over de financiële gevolgen van de coronacrisis. Minnema: "In april maakte 32% zich zorgen om de financiële situatie. Nu is dat nog maar 22%. Ondanks de strengere lockdown zijn mensen dus minder bang voor de financiële gevolgen geworden. Dat is een bijzonder resultaat."
Datajournalist Egbert Minnema

Thuis

Ook het aandeel noordelingen dat het vervelend vindt om zoveel mogelijk thuis te blijven, zit weer op een vergelijkbaar niveau als in april, toen we nog maar kort in de coronacrisis zaten. Een kleine meerderheid van 50,2 procent gaf deze maand aan niet blij te zijn met het vele thuiszitten. In april was dat 48,1 procent. In september, toen de maatregelen een stuk soepeler waren dan in april en nu, lag dit lager, namelijk met 41,7 procent.
Nog steeds geeft een groot deel van de noordelingen aan dat de sfeer thuis door de maatregelen niet per se slechter is geworden, maar dit aandeel neemt wel af, ten opzichte van september en april. In april ging het om driekwart van de mensen, in september lag dit aandeel zelfs nog iets hoger, maar deze maand is dat gedaald naar ruim tweederde.

Regionaal maatwerk

Een andere opvallende verschuiving zit hem in de vraag of mensen willen dat de coronamaatregelen regionaal versoepeld zouden moeten worden als in hun regio minder corona-uitbraken zijn dan andere gebieden in het land. In september was 37,8 procent het niet met deze stelling eens. Begin dit jaar is dit percentage gestegen naar ruim 54 procent.

Financiële zorgen

Het aandeel noorderlingen dat aangeeft zich méér financiële zorgen te maken dan voor de coronacrisis loopt terug. In april gaf 32,7 procent van de inwoners van Noord-Nederland en Overijssel aan meer financiële zorgen te hebben dan voorheen. In september daalde dat al naar 25 procent, en deze maand is dat percentage 22,5 procent.
Volgens econoom Erica Verdegaal kan dit liggen aan het feit dat mensen meer geld overhouden tijdens de coronacrisis. "Mensen doen geen impulsaankopen meer, gaan niet op vakantie en kunnen bijvoorbeeld geen geld meer uitgeven in de kantine op hun werk."
Ook ziet ze dat de werkloosheid onder Nederlanders is gedaald sinds december en er minder faillissementen zijn dan anders. "Dat is opvallend. Ik denk iedere keer: misschien komt de klap nog. Maar tot nu toe valt het dus reuze mee. De tijd zal het leren."
Econoom Erica Verdegaal
Onderzoeksbureau Kien heeft aan ruim duizend inwoners van Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen gevraagd naar hun mening over mondkapjes. Hierbij is gelet op een representatieve verdeling over de vier provincies, leeftijdscategorieën, man/vrouw-verhouding en opleidingsniveau. De onderzoeksverantwoording vind je hier.