Atlantic Dutchesses winnen hun klasse na 5000 km roeien over de oceaan

24 jan 2021 - 17:35

De Friese roeivrouwen van de Atlantic Dutchesses zijn zondagmiddag na een roeitocht van 5000 kilometer aangekomen op Antigua. Op 12 december zijn ze vertrokken van uit het Spaanse La Gomera. De roeivrouwen konden in de tweede helft van de wedstrijd hun grootste concurrent voorblijven.

Atlantic Dutchesses komme oan yn Antigua

De vrouwen roeien de Talisker Whiskey Atlantic Challenge voor het goede doel, om geld op te halen voor hart- en vaartziekten. Hun doel was 10.000 euro, dat is ruim behaald, er is meer dan 20.000 euro opgehaald. Drie van de vier teamleden komen uit Fryslân: Iris Noordzij, Melissa Vooren en Renate de Backere.

Zondagmiddag net na 17.00 uur Nederlandse tijd hadden de vrouwen weer zicht op land. Ze hebben al met al meer dan een maand op zee vertoefd. Elke dag roeiend. Op hun tocht hebben ze te maken gehad met golven die zo hoog waren als een huis. En ook was er zorg over zwaardvissen. Die hadden tijdens de wedstrijd verschillende boten aangevallen. De scherpe zwaarden van de dieren kwamen bij sommige boten dwars door de bodem heen.

De Atlantic Dutchesses hadden in de wedstrijd vooral een strijd met de mannen van For a Fitter Planet uit Engeland. De ene keer lagen de vrouwen voorop, de andere keer de mannen. Uiteindelijk hebben de mannen aan het langste eind getrokken, maar de Dutchesses wonnen wel de eerste prijs in hun klasse.

Er deden in totaal 21 boten mee, de Friese vrouwen zijn uiteindelijk als zevende over de eindstreep gekomen.

Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)