Avondklok is ingegaan, mensen mogen niet meer zonder goede reden op pad

23 jan 2021 - 21:01

De avondklok om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is zaterdagavond op 21:00 uur ingegaan. Mensen mogen niet meer zomaar zonder goede reden op straat zijn. De avondklok is deze week met een kleine aanpassing goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Foto: Omrop Fryslan

De avondklok zoals die nu geldt loopt van zaterdag 23 januari tot in ieder geval woensdag 10 februari. Mensen mogen in die tijd niet tussen 21:00 uur 's avonds en 4:30 's ochtends op straat zijn. Alleen met een goede reden mag je op pad zijn.

Uitzondering

Het kabinet heeft voor verschillende groepen mensen een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zo mogen mensen die voor hun werk onderweg zijn, gewoon de straat op. Mits ze een verklaring van hun werkgever bij zich hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die op een melkauto rijden, of medewerkers van een busbedrijf die onderweg naar huis zijn, na een avonddienst.

Er is ook een uitzondering gemaakt voor noodgevallen van zowel mens als dier. Je mag dus gewoon onderweg naar de dokter, mocht dat nodig zijn. Ook vallen hier mensen onder die op de vlucht zijn voor een gevaarlijke thuissituatie.

Een stuk minder ernstig is de uitzondering die wordt gemaakt voor mensen met een hond. Zij mogen die ook na 21:00 uur uitlaten. Hier hoeven ze geen verklaring vooor bij zich te hebben. Wel moeten ze de hond alleen uitlaten, en niet met meerdere mensen.

Boete

Zowel agenten als boa's kunnen mensen controleren als ze buiten zijn. Mochten ze iemand aantreffen die geen geldige reden heeft voor hun aanwezigheid op straat, dan kan er een boete van 95 euro worden uitgedeeld. Het overtreden van de avondklok is geen misdaad, en dus volgt er geen strafblad op de boete.

Dit zou wel mogelijk zijn, als mensen valse papieren laten zien, of een valse naam opgeven.

Foto: Omrop Fryslan

Meteen na 21:00 uur rust

Meteen na het ingaan van de avondklok is het al stil op de Nieuwstad in het centrum van Leeuwarden. En ook op de verschillende invalswegen naar Leeuwarden toe zijn amper nog auto's te zien. Een enkele fietser is net voor negen uur nog snel onderweg naar huis toe.

Op de Wâldwei in de richting van Drachten is het ook uitgestorven. Verslaggever Hayo Bootsma is onderweg, en zegt dat hij de weg nog nooit zo rustig heeft gezien.

Foto: Omrop Fryslan
Trefwoorden: 
Corona avondklok
(Advertentie)
(Advertentie)