Friese huisartsen gevaccineerd tegen coronavirus: "We voelen ons veiliger"

23 jan 2021 - 13:38

Zo'n vierhonderd Friese huisartsen worden zaterdag gevaccineerd in het MCL in Leeuwarden. Dat zijn ze bijna allemaal. Het is een grote logistieke operatie voor het ziekenhuis. Als een van de eersten was de oud-voorzitter van de Friese huisartsenvereniging, Bart Maats, aan de beurt.

Alle Fryske húsdokters krije faksinaasje

Sinds negen uur komen de huisartsen een voor een aan bij het ziekenhuis, bij de ingang van Revalidatie Fryslân. Er is een strak schema om zoveel mogelijk op één dag te kunnen vaccineren. Een van hen is Bart Maats uit Gorredijk. In maart maakte de huisarts videodagboeken voor Omrop Fryslân en bleek hij zelf corona te hebben. Hij is blij dat de vaccinatiebereidheid onder de huisartsen groot is.

"We hebben natuurlijk uitgekeken naar het moment dat de vaccinaties in Nederland konden beginnen. We zijn blij, als huisartsen, dat we ook snel gevaccineerd kunnen worden", zegt Maats. "We voelen ons veiliger."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Begin deze week werd duidelijk dat de huisartsen het vaccin eerder konden krijgen dan verwacht. Dat heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Volgens de voorzitter van de Friese LHV-afdeling, Karin Groeneveld, is het heel belangrijk dat de huisartsen het vaccin snel krijgen, omdat ze een grote rol spelen in de COVID-zorg.

De huisartsen bereiden zich nu voor op het vaccineren van 90-plussers. Dat gaat volgende week van start.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Huisarts Bart Maats

(Advertentie)
(Advertentie)