Neushoorn moet het centrum voor popcultuur van het Noorden worden

23 jan 2021 - 08:58

In de hele opzet van poppodium Neushoorn in Leeuwarden zitten nog te veel weeffouten. Die moeten de komende tijd worden opgelost. Dat wordt de missie van de nieuwe directeur van het popcentrum, Serge Hollander. Het doel wordt om de komende tijd van Neushoorn het centrum van popcultuur van Fryslân en Noord-Nederland te maken.

Poppodium en creatieve hotspot Neushoorn in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Eerst is er nog een andere zaak die moet worden opgelost. Eind afgelopen jaar kwam Neushoorn in het nieuws omdat er misstanden zouden zijn. Vrijwilligers en stagiaires zouden zich niet veilig voelen. Technici zouden meisjes verleiden tot seks en drugsgebruik. Ook zou er sprake zijn van machtsmisbruik. De directie zou niets gedaan hebben met klachten. De eerdere directeur Yvonne Bleize heeft aangegeven van geen misstanden op de hoogte te zijn.

Onderzoek naar vermeende misstanden

Toch komt er een diepgaand onderzoek. Hollander wil de onderste steen boven krijgen. "We willen eigenlijk drie zaken helder krijgen: Kloppen de beschuldigingen? Is dit waar? De tweede is dat we hier een veilige werk- en leeromgeving willen hebben. Dat moet gewoon. Daarom onderzoeken we of het voor iedereen nu al die veilige plek is die we denken dat we zijn. Of kunnen we daarin nog iets verbeteren. En als laatste willen we als organisatie klaar staan voor wanneer er onverhoopt toch iets gebeurt. Het onderzoek gaat binnenkort van start en we hopen snel resultaat te krijgen."

Serge Hollander - Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

De coronatijd heeft grote impact op de activiteiten van Neushoorn. De programmeur was al druk bezig met de planning voor dit jaar, maar heeft de meeste afspraken weer kunnen afzeggen. Toch is er ondanks de lockdown nog veel activiteit. Jeugd staat voor de deur een sigaretje te roken. Ze zijn onderdeel van de opleiding D'Drive.

Dat is al een van de weeffouten, zegt Hollander: "We willen graag ook overdag programmeren. Nu worden die podia gebruikt voor lessen. Ik wil gaan kijken hoe we dat anders kunnen invullen." Hollander wil kijken hoe die ruimte efficiënter benut kan worden. Want wie huurt welke ruimte? "De samenwerking met het Friesland College is met de beste bedoelingen opgezet maar ik ben er van overtuigd dat we er samen nog meer uit kunnen halen."

Niet de hand ophouden

Financiën blijven ook lastig. Het is het probleem van bijna alle poppodia; dat was het ook voor de coronacrisis. Tijdens zijn fractievoorzitterschap van de VVD in de Leeuwarder gemeenteraad, was Hollander altijd kritisch wanneer de gemeente weer financieel moest bijspringen. "Dat klopt. Ik ben daar altijd kritisch op geweest. En nu ik hier zelf sta vind ik nog steeds dat we niet zomaar de hand op moeten houden bij de gemeente. We moeten juist kijken naar andere geldstromen."

Toch weet ook Hollander dat er steeds geld tekort is. Om dat op te lossen wil hij samenwerkingsverbanden in het leven roepen. "Met bijvoorbeeld het bedrijfsleven. We willen hier ook zelf meer gaan produceren. Dat is inhoudelijk spannend maar kan veel opleveren." Op die manier moet Neushoorn verrassender worden: "We willen meer talentgedreven worden. Dat Friese bands of artiesten vanuit Neushoorn de wereld gaan veroveren."

Liet 2019 in Neushoorn - Foto: Stichting Liet '91

Voor de toekomst ziet Hollander een Neushoorn dat veel breder is in de opzet. "Dit moet het centrum voor popcultuur gaan worden in Fryslân. Sterker nog, ik wil dat dit het centrum gaat worden voor Noord-Nederland", zegt Hollander. "Het moet hier gewoon creatiever, het moet meer gaan bruisen." Dat betekent concurreren met Groningen. "Klopt. Daar staat een sterke popcultuur. Dat inhalen is lastig, maar laten we in ieder geval ambitie hebben."

Samenwerking met De Harmonie

De omgeving van Neushoorn biedt daar ook alle kansen toe. Het Ruiterskwartier wordt de komende jaren alleen nog maar aantrekkelijker. "De nieuwe bioscoop staat er straks, hier recht tegenover De Harmonie. Over twee jaar is hopelijk de busverbinding verdwenen en dan geeft dat hier op straat ook veel kansen." Hollander moet ook van de gemeenteraad van Leeuwarden de samenwerking zoeken met schouwburg De Harmonie. "In de praktijk is dat toch lastig. De samenwerking staat alleen nu in het teken van geld. Dat zou anders moeten."

Twee sterke merken

Zo ziet hij mogelijkheden in het delen van optredens: "We zijn twee sterke merken. Stel dat wij een grote band hebben, dan zou die als er ruimte is goed in de grote zaal van De Harmonie passen. Andersom zou je hier cabaretiers op kunnen laten treden. Wat past goed bij de ruimte die je te bieden hebt? En straks met mooi weer en geen busverkeer kun je het Mata Hariplein omtoveren tot buitenpodium, waar het hele gebied wat aan heeft."

Gezelliger dan ooit

Voor het zover is, moet de coronacrisis wel voorbij zijn. In de tussentijd wordt geprobeerd alle langlopende zaken op te lossen, zodat Neushoorn straks met een schone lei kan beginnen. "Ik zie voor me dat mensen straks zeggen: We gaan een gezellig avondje Neushoorn doen", zegt Hollander. "We staan hier echt te popelen om te beginnen."

Er zit dan ook nog genoeg energie in de organisatie. "Dat was het eerste wat ik zag toen ik binnen stapte. Dat het niet een murw geslagen organisatie is, maar eentje die bruist van energie. Hier gebeurt gewoon veel." Hollander hoopt dat de coronacrisis snel voorbij is, zodat ze juist dat kunnen laten zien. "Dan kunnen we weer programmeren en gaan bouwen. Dan wordt het gezelliger dan ooit."

Neushoorn moat it sintrum foar popkultuer fan it Noarden wurde

Directeur Serge Hollander van poppodium Neushoorn

(Advertentie)
(Advertentie)