VIDEO: School gebruikt controlroom om leerlingen te volgen in toetsweek

22 jan 2021 - 16:41

De toetsweken zijn in volle gang op OSG Sevenwolde in Heerenveen. In verband met de coronamaatregelen moeten scholen inventief zijn om de leerlingen toch een toets te laten maken. Bij Sevenwolden hebben ze nu een 'controlroom', waar alle docenten via de computer contact hebben met de leerlingen.

De studinten wurde mei in 'control room' yn de gaten holden:

Er is een team van tien schoolmedewerkers samengesteld die alle dagen meer dan 800 toetsen afneemt en digitaal surveilleert. Het was een flinke klus om dat allemaal te regelen. "Er is aardig wat voorbereiding aan voorafgegaan. Er is hele goede teamwork voor nodig om dit in stand te houden", zegt bedenker Marnick van Lith.

Zes beeldschermen voor 49 leerlingen

Er staan zes grote beeldschermen waarop 49 leerlingen in de gaten worden gehouden. Van Lith: "Het is moeilijk om alles in de gaten te houden." Zo wordt gechekt of de leerlingen geen lesboek of telefoon naast zich hebben. "Als dat soort dingen ons opvallen, dan hebben we hier een aantal mensen in een beveiligde omgeving zitten en die met de leerlingen kunnen chatten."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

De TEAMS-surveillanten beschikken over twee laptops, zodat ze invididuele leerlingen groter in beeld kunnen krijgen. Er is ook iemand aanwezig die technische problemen kan oplossen en er is een teamleider die direct ingrijpt bij 'verdachte omstandigheden'.

'Skybox Team'

Via een chat kunnen surveillanten leerlingen instructies geven en ervoor zorgen dat hun antwoorden op tijd worden ingeleverd. Het zogeheten Skybox Team sorteert daarna het correctiewerk voor elke dag per klas, docent en vak en zorgt dat al het werk bij de goede docent belandt.

Perfect is het niet, maar zo hebben we aardig goed zicht wat er gebeurt.

Bedenker Marnick van Lith

De leerlingen hebben instructies gekregen over hoe ze hun camera neer moeten zetten, zodat ze goed in de gaten kunnen worden gehouden. "We willen hun handen en hun hoofd zien en hun microfoon moet aan staan", seit Van Lith. "Perfect is het niet, maar zo hebben we aardig goed zicht wat er gebeurt." Als er toch een vermoeden bestaat dat iemand spiekt, wordt diegene gewaarschuwd. "Als ze hebben gespiekt, wordt hun toets ongeldig verklaard."

Deze methode zou ook een oplossing kunnen zijn voor de centrale examens die voor maart op de planning staan. "Het is vooralsnog de planning dat de examen fysiek worden afgenomen. Maar wel met de verandering dat het wordt uitgesmeerd over drie weken", zegt schooldirecteur Bert Oosting. "Hoe het precies gaat worden, weten we niet."

Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met Marnick van Lith en Bert Oosting

(Advertentie)
(Advertentie)