Alle Friese huisartsen krijgen zaterdag coronaprik in MCL

22 jan 2021 - 16:12

Alle Friese huisartsen krijgen zaterdag in het MCL in Leeuwarden een vaccinatie tegen het coronavirus. Het is een grote logistieke operatie voor het ziekenhuis, omdat het gaat om bijna 400 mensen.

Foto: Omrop Fryslân

Volgens Karin Groeneveld van de huisartsenvereniging zijn er genoeg vaccins voor alle huisartsen, maar niet voor de huisartsen in opleiding. Die worden op een later moment gevaccineerd.

Het ziekenhuis wilde eigenlijk vrijdag beginnen met de vaccinatie, maar volgens een woordvoerder was dat 'om logistieke redenen' niet mogelijk.

Nieuwe afspraken

Over de vaccinatie van huisartsen is veel te doen geweest. Even zag het ernaar uit dat de artsen langer moesten wachten, terwijl ze met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hadden afgesproken dat ze voorrang zouden krijgen. Begin deze week maakten de huisartsen nieuwe afspraken over snelle vaccinatie met het ministerie.

Het vaccineren in het MCL begint om negen uur 's ochtends, en er is een strak schema om zoveel mogelijk mensen te kunnen prikken op één dag. Huisartsen die morgen niet kunnen, worden maandagochtend gevaccineerd.

De artsen krijgen het Moderna-vaccin en worden geprikt door medewerkers van het ziekenhuis en Dokterszorg Friesland. In totaal moeten er 462 personen een vaccin krijgen, naast huisartsen ook chauffeurs van huisartsenposten en zogenoemde 'Physician Assistants', ondersteunende zorgprofessionals.

Er wordt van alles gezegd over het coronavaccin, maar hoe werkt het nu echt, en wat zit er allemaal in? Eerder maakten we daar dit lange artikel over. En op de dag dat in Fryslân het eerste vaccin gezet werd, maakten we deze uitzending van Fryslân Hjoed met longarts Wouter van Geffen en journaliste Martine van der Steege.

(Advertentie)
(Advertentie)