Ombudsman moet familie helpen die per ongeluk jarenlang stroom voor straatlantaarns betaalde

22 jan 2021 - 16:59

Een onderzoek van de Nationale Ombudsman moet er aan te pas komen om duidelijkheid te krijgen in het langlopende conflict van de familie Ploegstra en gemeente De Fryske Marren. De Ploegstra's uit Rottum hebben 24 jaar lang niet alleen de zelf verbruikte stroom, maar ook die van de openbare straatverlichting betalen, zeggen ze.

Bekijk de reportage

Dat kon omdat op hun erf bij Rottum een transformatorhuisje staat, dat geen eigen huisnummer had. Dat probleem is al sinds 2015 opgelost. Maar niemand voelt zich verantwoordelijk voor de kosten, die ondertussen opgelopen zijn tot 360.000 euro. Volgens burgemeester Fred Veenstra heeft de gemeente De Fryske Marren niets verkeerd gedaan. Sommige raadsfracties vinden wel dat het gemeentebestuur menselijker om moet gaan met zulke kwesties. De Ploegstra's zitten er helemaal doorheen.

Lies Ploegstra vindt dat de energiemaatschappij en de gemeente het goed uit moeten zoeken. "We willen met onze registratie en onze papieren naar het gemeentehuis gaan en dat zij hun papieren ernaast leggen, dan is het in een paar uren opgelost. En dan vergoeding. Willen ze dat niet op deze manier. Betaal het dan maar gemeenschappelijk en dan zoeken we samen uit wie de meeste schuld heeft. We staan erbuiten, maar hebben wel al zeven jaar ellende."

Tijd voor een oplossing

Ook burgemeester Fred Veenstra vindt dat het tijd is om tot een oplossing te komen. Hij heeft met het college het voorstel gedaan om de Ombudsman in te schakelen. Die kan dan bemiddelen tussen de partijen zonder dat de emoties oplopen. Ze hebben zelf contact opgenomen met de Nationale Ombudsman om onderzoek te doen op basis van alle stukken. En ze hebben alle medewerking toegezegd.

"Maar we hebben hier te maken met inwoners die een schadeclaim ingediend hebben", zegt Veenstra. "Stel dat we betalen, dan moeten we als college wel een rede hebben dat ze schade hebben op basis van acties van de gemeente. We moeten aan de gemeenteraad wel een reden opgeven om de familie geld over te maken en op dit moment is dat niet aangetoond. Ik zie wel de emoties bij de familie. Ik vind dat het opgelost moet worden, want het achtervolgt ons allemaal. Daarom de actie om nu de Ombudsman in te zetten."

De familie Ploegstra laat weten dan maar het initiatief te nemen voor dit onafhankelijke onderzoek. Mogelijk komt er dan een einde aan de langlopende kwestie.

Lies en Wiebe Ploegstra - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Wat nog wel speelt is de ontevredenheid in de raadsfracties over de manier waarop het college dit dossier behandeld heeft.

In het kader van de toeslagen-affaire, waar het kabinet om afgetreden is, omdat ze niet genoeg gekeken hebben naar de menselijke kan, vindt NCPN-raadslid Rinse Visser dat het college ook beter naar zichzelf moet kijken.

"Het grootste probleem is dat het college de hakken in het zand zet. Voor hun is de zaak afgedaan, maar voor die mensen is dat nooit zo. Die hebben jaren in de ellende geleefd, en ze staan no voor grote opgaven de komende tijd."

"Het wordt tijd dat de politiek wat menselijker wordt. Ik ken nog tientallen voorbeelden van hoe het bijvoorbeeld in de participatiewet gaat. Daar is een cultuur ontstaan waar ik niet zo blij van wordt."

"Dit vind ik schandalig"

Als ander voorbeeld noemt Visser de motie die de VVD woensdagavond op de gemeenteraadsvergadering wilde indienen. Daar stond het verzoek in aan het college om menselijker om te gaan met de burgers.

"Die motie is niet ingediend onder grote druk op de fractie en de indiener. Ik vind dat ernstig", zegt Visser. "En het kan niet zo zijn dat een gekozen volksvertegenwoordiger verboden wordt om een motie in te dienen. Dat vind ik schandalig!"

Heel veel druk

VVD-er Marc van Nieweg bvestigt dat hij de motie onder 'heel veel druk' aangehouden heeft. Burgemeester Veenstra wil daar niet op ingaan, maar zegt in het algemeen altijd in gesprek te blijven om een oplossing te vinden in een geschil met een burger. In het geval van de Ploegstra's wil hij ook naar een oplossing zoeken.

Verslaggever Ronnie Porte praat met Lies Ploegstra, burgemeester Fred Veenstra en raadslid Rinse Visser

(Advertentie)
(Advertentie)