liveblog | 22 januari 2021

Coronanieuws 22 januari: "Britse variant mogelijk dodelijker" | Alle Friese huisartsen zaterdag gevaccineerd

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021, 22:59 uur
vrijdag 22 januari 2021
22:59

Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het eind van dit liveblog van vrijdag 22 januari. Dank voor het volgen.

22:43

Minder AstraZeneca-vaccins voor EU

Farmaceut AstraZeneca levert voorlopig 60 procent minder vaccins aan de Europese Unie. Van de 80 miljoen vaccins die de lidstaten zouden krijgen in het eerste kwartaal, blijven nu 31 miljoen over. Nederland zou 2,3 miljoen doses krijgen, dat worden er nu zo'n 920.000. Het komt door productieproblemen in de fabriek in België.

Dat Nederland minder krijgt, heeft vooral gevolgen voor thuiswonende 60-plussers, mensen tussen de 18 en 60 met een medische indicatie, wijkverpleging en WMO-personeel. En later ook voor alle andere mensen tussen de 18 en 60 jaar.

21:27

Medewerkers Fries Museum helpen bij zorgcentra

© ZuidOostZorg

Medewerkers van het Fries Museum en van het Rode Kruis staan bij deuren van zorgcentra van Liante, een zorggroep met zeven locaties in Drachten, Wolvega, Noordwolde en de gemeente Ooststellingwerf. "Een prachtig voorbeeld van Friese samenwerking", zegt zorgmanager Jeroen Vos van Liante.

"Het Fries Museum is dicht en zij hebben receptiemedewerkers. Inmiddels zijn er een stuk of vijf die nu op onze locaties werken. Dat geldt ook voor het Rode Kruis. De komende drie weken ondersteunen ze ons op al onze locaties."

Bij de zeven locaties van Liante gaat het momenteel goed, zegt Vos. "We hebben nu geen actuele besmettingen. Maar het is wel iedere dag weer afwachten en voorzichtig zijn. We proberen de Britse variant buiten te houden. We zijn wat huiverig, maar gelukkig komt het vaccin eraan. We moeten volhouden."

Jeroen Vos van Liante over de situatie in de zorgcentra
19:29

Geld nodig voor dorpshuizen

Er moet een oplossing komen om de buffers van dorpshuizen weer aan te vullen. Dat vindt de Statenfractie van de PvdA. Stichting Doarpswurk heeft voorgesteld om 1 miljoen euro uit het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy beschikbaar te stellen zodat dorpshuizen de coronacrisis kunnen opvangen. Maar daardoor kunnen dorpshuizen niet meer verder met duurzaamheid. De PvdA wil een oplossing.

18:45

"Britse variant mogelijk dodelijker"

De Britse variant van het coronavirus is mogelijk dodelijker dan de eerdere variant. Dat zei premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk, op basis van onderzoek van de organisatie die daar virussen onderzoekt. Het zijn nog wel de eerste resultaten van het onderzoek. Dat meldt de BBC.

"Naast dat het zich sneller verspreidt, lijkt er nu ook bewijs te zijn dat de nieuwe variant dodelijker is", zegt Johnson. De belangrijkste adviseur van de Britse regering over dit onderwerp zegt er wel bij dat het bewijs hiervoor nog niet heel sterk is.

18:45

Politie waarschuwt voor boete