Coronanieuws 22 januari: "Britse variant mogelijk dodelijker" | Alle Friese huisartsen zaterdag gevaccineerd

22 jan 2021 - 23:01

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Er is nog steeds geen afname te zien in het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân;
  • Het aantal coronapatënten in de Friese ziekenhuizen neemt ook niet niet verder af;
  • Alle Friese huisartsen worden morgen gevaccineerd tegen het coronavirus;
  • Friezen zeggen dat ze het moeilijk vinden de coronaregels te volgen: meer dan de helft zegt dat thuiswerken geen optie is;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in het coronadossier.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:59
Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het eind van dit liveblog van vrijdag 22 januari. Dank voor het volgen.

22:43
Minder AstraZeneca-vaccins voor EU

Farmaceut AstraZeneca levert voorlopig 60 procent minder vaccins aan de Europese Unie. Van de 80 miljoen vaccins die de lidstaten zouden krijgen in het eerste kwartaal, blijven nu 31 miljoen over. Nederland zou 2,3 miljoen doses krijgen, dat worden er nu zo'n 920.000. Het komt door productieproblemen in de fabriek in België.

Dat Nederland minder krijgt, heeft vooral gevolgen voor thuiswonende 60-plussers, mensen tussen de 18 en 60 met een medische indicatie, wijkverpleging en WMO-personeel. En later ook voor alle andere mensen tussen de 18 en 60 jaar.

21:27
Medewerkers Fries Museum helpen bij zorgcentra
Foto: ZuidOostZorg

Medewerkers van het Fries Museum en van het Rode Kruis staan bij deuren van zorgcentra van Liante, een zorggroep met zeven locaties in Drachten, Wolvega, Noordwolde en de gemeente Ooststellingwerf. "Een prachtig voorbeeld van Friese samenwerking", zegt zorgmanager Jeroen Vos van Liante.

"Het Fries Museum is dicht en zij hebben receptiemedewerkers. Inmiddels zijn er een stuk of vijf die nu op onze locaties werken. Dat geldt ook voor het Rode Kruis. De komende drie weken ondersteunen ze ons op al onze locaties."

Bij de zeven locaties van Liante gaat het momenteel goed, zegt Vos. "We hebben nu geen actuele besmettingen. Maar het is wel iedere dag weer afwachten en voorzichtig zijn. We proberen de Britse variant buiten te houden. We zijn wat huiverig, maar gelukkig komt het vaccin eraan. We moeten volhouden."

Jeroen Vos van Liante over de situatie in de zorgcentra

19:29
Geld nodig voor dorpshuizen

Er moet een oplossing komen om de buffers van dorpshuizen weer aan te vullen. Dat vindt de Statenfractie van de PvdA. Stichting Doarpswurk heeft voorgesteld om 1 miljoen euro uit het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy beschikbaar te stellen zodat dorpshuizen de coronacrisis kunnen opvangen. Maar daardoor kunnen dorpshuizen niet meer verder met duurzaamheid. De PvdA wil een oplossing.

18:45
"Britse variant mogelijk dodelijker"

De Britse variant van het coronavirus is mogelijk dodelijker dan de eerdere variant. Dat zei premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk, op basis van onderzoek van de organisatie die daar virussen onderzoekt. Het zijn nog wel de eerste resultaten van het onderzoek. Dat meldt de BBC.

"Naast dat het zich sneller verspreidt, lijkt er nu ook bewijs te zijn dat de nieuwe variant dodelijker is", zegt Johnson. De belangrijkste adviseur van de Britse regering over dit onderwerp zegt er wel bij dat het bewijs hiervoor nog niet heel sterk is.

18:39
RIVM: Thuiswerken lastig, en voor de helft van de Friezen 'geen optie'

Friezen vinden het lastig om de coronamaatregelen te volgen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De helft van de Friezen zegt dat thuiswerken geen optie is. En dat terwijl de GGD meldt dat er bij meerdere bedrijven coronaclusters zijn vastgesteld.

De GGD zit erbovenop en zoekt nu meer contact met bedrijven, om te kijken wat ze kunnen doen. Maar controleren kan de gezondheidsorganisatie niet, zegt directeur Margreet de Graaf. Ze kan wel de arbeidsinspectie inschakelen, als dat nodig is.

17:02
Braziliaanse coronavariant duikt op in Duitsland

In Duitsland is voor het eerst de Braziliaanse variant van het coronavirus vastgesteld. De patiënt werd donderdag getest en zou geen ziektesymptomen vertonen. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse variant van het RIVM, heeft laten weten dat de Braziliaanse variant van het virus waarschijnlijk vergelijkbaar is met de Zuid-Afrikaanse mutatie.

Van beide virusvarianten wordt gedacht dat die besmettelijker zouden zijn dan het klassieke coronavirus. Datzelfde geldt voor de Britse coronavariant die eerder al in verschillende landen is opgedoken.

16:47
Controlroom in Heerenveen

De toetsweken op de middelbare scholen zien er in coronatijd heel anders uit. Bij een school in Heerenveen kijken docenten naar scherme, waar ze 49 leerlingen op in de gaten kunnen houden. Ze hebben een echte controlroom.

16:43
Rutte: Basisscholen open voor 8 februari zou "klein wondertje" zijn

Het zou "een klein wondertje" zijn als de basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari open kunnen, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet moet eerst de adviezen van deskundigen hierover afwachten, zegt de premier.

Er loopt op het moment onderzoek naar de verspreiding van de zogeheten Britse coronavariant door kinderen. Pas als daarover meer bekend is, kunnen scholen eventueel weer open. De resultaten van het onderzoek worden voor 2 februari verwacht.

Het heropenen van de scholen staat hoog op het wensenlijstje van het kabinet. Rutte herhaalde zijn boodschap dat als versoepelingen weer mogelijk zijn, het openen van de basisscholen en kinderopvang als eerste gebeurt. Volgens hem was er eerder "een klein openingetje" dat dat al voor 8 februari kon, "maar die hoop wil ik echt niet wekken" zegt hij.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)