Bruine vloot onder druk: "Ik durf niet te zeggen hoelang we kunnen wachten"

21 jan 2021 - 15:11

"Op dit moment zijn er gewoon geen aanvragen voor 2021. Sterker nog, klanten wiens reservering we door hebben geschoven van vorig jaar naar dit jaar zien we nu annuleren. De situatie is penibel, ook omdat ik voornamelijk groepen Duitsers krijg op mijn schip, en ook daar hebben ze nog geen idee wanneer er weer wat mogelijk is." Aan het woord is schipper Alexander Norden, die met zijn schip Dageraad onderdeel uitmaakt van de bruine vloot in ons land.

Hoe komt it mei de brúne float?

Volgens Monique Fennema van Frisian Sailing, die 14 schepen van de vloot vertegenwoordigt waaronder de Dageraad, zijn de aanvragen voor 2021 op één hand te tellen. "Geen enkele ondernemer kan het volhouden om twee jaar lang geen inkomsten te hebben. Ik maak me daar grote zorgen over. Ik kan niet in de boekhouding kijken bij de schepen die we vertegenwoordigen, maar het water staat de meeste schippers tot boven de lippen."

15 miljoen euro, maar wanneer?

In Makkum ligt de Zwarte Valk, die ook onder Frisian Sailing valt. Eigenaar Jantine van Berkel was deze zomer blij met de extra steun van 15 miljoen euro van de overheid, maar heeft nog geen cent gezien. Ze wil ook niet nadenken over de vraag hoelang ze nog op het geld kan wachten. "Ik ga gewoon maar door, met oogkleppen op. Maar hoelang dat kan? Ik durf er niets over te zeggen."

Verslaggever Arjen Bosselaar nam een kijkje op de Zwarte Valk

Van Berkel probeert kosten te besparen door alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud te doen. "Potten verf heb je ook niet gratis, dus daar wacht ik maar even mee. Maar ik heb wel kosten voor allerlei certificaten die ik moet halen." Wanneer een schipper zijn certificaat kwijtraakt, weet ook Alexander Norden van de Dageraad, is het voorbij. Voor de schipper, maar ook voor het schip. "Wanneer je daarna weer wil gaan varen, wordt je gezien als nieuw schip. Dan moet je ook aan de eisen voor nieuwe schepen voldoen. Dat is bij deze oude schepen onwerkbaar, dat kan gewoon niet.

Het kan bijna niet anders of de bruine vloot wordt het komende jaar kleiner. Maar voor Jantine van Berkel van de Zwarte Valk is het nog niet zover. "Ik ben een positief mens. Ik kan me niet indenken dat het voor mij ophoudt. Ik ga strijdend ten onder, denk ik dan maar..."

Trefwoorden: 
Makkum bruine vloot
(Advertentie)
(Advertentie)