Provincie Fryslân wil democratisch vernieuwen en burgers meer inspraak geven

De provincie praat in februari over een plan om de burgers van Fryslân permanent meer inspraak te geven. Een van de voorstellen is het inrichten van een digitaal platform voor directe communicatie tussen kiezers en bestuur. Maar er zou ook een 'senaat van Fryslân' kunnen komen met burgers die zich enkele keren per jaar uitspreken over actuele thema's. Ook een 'burgerbudget', waarbij burgers bepalen waar een deel van het provinciegeld naartoe gaat, is een van de opties in het voorstel voor democratische vernieuwing.
Het Provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Commissaris van de Koning Arno Brok wil bij dit proces zoveel mogelijk samenwerken met de Friese gemeenten en ook met Wetterskip Fryslân. Volgens Brok zouden deze overheden moeten proberen om meer als 'een overheid' te functioneren "in het belang van de 651.000 inwoners van Fryslân". De presentatie van de voorstellen in het Provinciehuis in Leeuwarden werd woensdag digitaal bijgewoond door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren en ook door dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân.
Het doel van de democratische vernieuwing is om het openbaar bestuur te versterken door het meer bij de tijd te brengen, met permanente ruimte voor burgerparticipatie met behulp van een daarvoor in te richten digitaal platform. Als het aan 'procesbegeleider' Brok ligt gaat dat platform nog dit jaar van start, tenminste als de Staten groen licht geven. "We moeten permanent bereid zijn om naar de burgers te luisteren. Met zo'n digitaal platform kunnen we de mensen ook zo nu en dan vragen wat ze van sommige zaken vinden", zegt Brok.
Provinciale Staten praten op 17 februari over de plannen voor democratische vernieuwing.
Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslân
Kommissaris fan de Kening Arno Brok