Schulting wil alleen goud op EK, Knegt en De Laat gaan voor de prijzen

21 jan 2021 - 10:01

Suzanne Schulting gaat voor de titel, Sjinkie Knegt hoopt ook mee te strijden om de hoogste plaats en Itzhak de Laat wil graag op het podium eindigen. De Friese shorttrackers zijn ambitieus voor het Europees kampioenschap, dat vrijdag van start gaat in het Poolse Gdansk. Rianne de Vries is de vierde Fries die meedoet aan het EK; ze mag alleen de relay schaatsen en niet het individuele toernooi.

Schulting, Knegt en De Laat oer it EK

Bij de dames zijn alle ogen, zoals gewoonlijk, gericht op Schulting. Ze won de Europese titel de afgelopen twee jaar en bovendien ontbreekt de nummer twee van vorig jaar, Arianna Fontana, omdat ze zich richt op het WK in maart.

Schulting wil winnen

"Ik ga voor goud en het zou mooi zijn als dat met dezelfde overmacht kan als vorig jaar", zegt Schulting vanuit Gdansk. Ze ziet, naast haar ploeggenoten Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, ook de Italiaanse Martina Valcepina, de Poolse Natalia Maliszewska en de Russische Ekaterina Efremenkova en Sofia Prosvirnova al concurrenten.

De Italiaanse Arianna Fontana, vorig jaar nog tweede, ontbreekt omdat ze zich wil richten op het wereldkampioenschap in maart. De Schotse Elise Christie is er ook niet, omdat de Britten in verband met het coronavirus niet willen afreizen naar Polen.

Foto: Orange Pictures

Programma EK shorttrack

  • Vrijdag 22 januari: Voorrondes 1.500, 500 en 1.000 meter
  • Zaterdag 23 januari: Halve finales en finale 1.500 meter, kwartfinales, halve finales en finale 500 meter, halve finales relay
  • Zondag 24 januari: Kwartfinales, halve finales en finale 1.000 meter, 'superfinale' 3.000 meter en finales relay

Verslaggever Roelof de Vries doet dit weekeinde live verslag van de finaledagen van het EK shorttrack. Dat is te horen in de radioprogramma's Sneon yn Fryslân en Snein yn Fryslân.

Voor Sjinkie Knegt was het eerst nog de vraag of hij mocht uitkomen op dit EK, maar uiteindelijk kreeg hij goed nieuws. En dus heeft de Bantegaaster plezier in het toernooi, helemaal omdat het de eerste echte internationale krachtmeting is.

Knegt: "Heel groot vraagteken"

Maakt hij kans op prijzen? "Dat is een moeilijke vraag. Vroeger zou ik altijd ja zeggen, maar nu is dat een heel groot vraagteken. Als alles lukt zoals als ik denk, kan ik meedoen om de prijzen."

Foto: Orange Pictures

Sinds afgelopen weekeinde is de Nederlandse shorttrackploeg in Polen, maar eropuit gaan kan niet. "We mogen niet buiten het hek van het hotel komen", vertelt Knegt. Bovendien ligt er een dikke laag sneeuw en was de temperatuur de laatste dagen flink onder nul. Geen weer om eropuit te gaan. Toch vermaakt Knegt zich wel. "Ik ben wat dingetjes aan het uitvinden."

Zo is hij bezig met blokken om schaatsen te slijpen. "Die programmaatjes moet je allemaal schrijven, dus die schrijf ik hier in het hotel. Als ik straks thuiskom, kan ik het met een usb-stickje zo in de machine drukken. Ik heb hier zoveel tijd, ik loop de regels wel dertig keer na, dus fouten zullen er niet instaan, denk ik", lacht Knegt.

Itzhak de Laat

Eindelijk weer toeleven naar een groot titeltoernooi. Het bevalt Itzhak de Laat wel. "Ik vind het zeker fijn dat we weer in een wedstrijdsetting zitten. Een week in een hotel, niets te doen hebben en naar een wedstrijd toeleven. Ik merk dat ik daar fit van word", aldus de Leeuwarder, die denkt dat hij er goed voorstaat.

Foto: Orange Pictures

Vorig jaar behaalde De Laat zilver op de 1.500 meter en werd hij vierde in het allroundklassement. Zijn ambities liggen nu hoger: "Ik hoop medailles te halen dit weekend. Ik ben op alle afstanden goed en dan ben je automatisch gevaarlijk voor het klassement. Mijn doel is om allround op het podium te komen, maar echt Europees kampioen worden is lastig."

In de relay-ploeg is De Laat een vaste waarde en mag hij dit weekend dus rijden. Toch lijkt bondscoach Jeroen Otter te willen experimenteren. Om die reden liet hij routinier Daan Breeuwsma thuis.

Van De Laat, Knegt, Dylan Hoogerwerf, Jens van 't Wout en Friso Emons zullen er vier aan de relay deelnemen. De Laat verwacht ook veranderingen: "Ik kan me voorstellen dat we wat met volgordes gaan wisselen." Toch blijft Nederland ook in een andere formatie titelkandidaat: "Ik denk dat het met Hongarije en Rusland een spannende titelstrijd wordt."

(Advertentie)
(Advertentie)