liveblog | 21 januari 2021

Na zaterdag avondklok 21.00-04.30 uur | Vaccinatie huisartsen begint

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021, 06:21 uur
donderdag 21 januari 2021
22:00

Eind van deze liveblog

Hiermee komen we aan het einde van deze liveblog van donderdag 21 januari. Dank voor het volgen.
Vrijdag is er weer een nieuwe liveblog met al het coronanieuws uit Fryslân.
21:39

Pannenkoekenkerk De Struverij in Sint Annaparochie sluit

Pannenkoekenrestaurant De Struverij in Sint Annaparochie gaat dicht. Het restaurant is een begrip in het Noordwesten van Fryslân, maar de eigenaren kunnen het financieel niet meer rondkrijgen. Door de coronacrisis is de omzet verdampt. Voor overheidsgeld komen ze niet in aanmerking, omdat ze in 2019 te weinig omzet hebben gedraaid.
De Struverij © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
20:08

Steun voor ondernemers, evenementen en studenten

Het kabinet heeft de steun voor ondernemers verhoogd met 7,6 miljard euro voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. De helft van het bedrag is bedoeld voor de tegemoetkoming voor vaste lasten, voor ondernemers met meer dan 30 procent omzetverlies. Ook kunnen meer ondernemingen aansprak maken op deze steun en is er een regeling opgezet voor starters.
Verder komt er een garantiefonds voor evenementen, zodat organisaties wel kunnen werken aan het plannen van evenementen als festivals als dat weer mag. Daar is op zijn minst 300 miljoen euro voor vrijgemaakt.
Studenten krijgen ook dit jaar weer een vergoeding als ze door de coronamaatregelen pas later kunnen afstuderen. De termijn loopt nu tot 31 augustus dit jaar. Waar studenten aanspraak op kunnen maken, verschilt per opleiding. Er zijn meer maatregelen afgekondigd, met elkaar moet dit zo'n 135 miljoen euro kosten.
19:37

Videodagboek: 'Elektrische neus' moet coronavirus ruiken

Longarts Wouter van Geffen van het MCL laat in zijn nieuwe vlog zien hoe een speciaal apparaat werkt dat het coronavirus kan ruiken. Deze 'elektrische neus' wordt op dit moment getest bij het zorgpersoneel van het ziekenhuis. Er moeten eerst honderden mensen meedoen voordat er een betrouwbaar resultaat kan worden gegeven.
© Omrop Fryslân
18:44

Hoe komt het met de daklozen?

De avondklok komt er, maar hoe komt het met alle daklozen op straat? Want sommige dak- en thuislozen willen niet naar de nachtopvang en kiezen ervoor om op straat te slapen. "Deze groep hebben we in beeld, zij kiezen er bewust voor. We kunnen ze een warme maaltijd aanbieden, slaapzakken en extra ondersteuning. Maar het blijft eigen keuze," zegt Nynke Plantinga van Zienn, de organisatie voor nachtopvang in Leeuwarden.
18:36

Geen uitweg meer zien door coronamaatregelen

Een prachtige jonge vrouw, lief en zacht, soms wat stil en dan weer rebels. Het leven lachte de 28-jarige Alisa Krul uit Heerenveen toe. Maar toen kwam corona. Door de maatregelen viel voor Alisa zo'n beetje alles weg. Op zoek naar een uitweg vond ze er maar één. Vorige week op een vroege ochtend zei ze thuis dat ze even ging wandelen. Ze kwam niet meer terug.