Na zaterdag avondklok 21.00-04.30 uur | Vaccinatie huisartsen begint

21 jan 2021 - 22:33

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Er zijn donderdag 243 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân in de afgelopen 24 uren vastgesteld;
  • Tweede Kamer is akkoord: avondklok geldt vanaf zaterdag van 21.00 tot 04.30 uur;
  • De druk op de noordelijke ziekenhuizen is iets gedaald, meldt het AZNN;
  • De GGD'en voeren de testcapaciteit van hun teststraten op van 120.000 naar 175.000 tests per week;
  • Het kabinet heeft meer maatregelen afgekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

22:00
Eind van deze liveblog

Hiermee komen we aan het einde van deze liveblog van donderdag 21 januari. Dank voor het volgen.

Vrijdag is er weer een nieuwe liveblog met al het coronanieuws uit Fryslân.

21:39
Pannenkoekenkerk De Struverij in Sint Annaparochie sluit

Pannenkoekenrestaurant De Struverij in Sint Annaparochie gaat dicht. Het restaurant is een begrip in het Noordwesten van Fryslân, maar de eigenaren kunnen het financieel niet meer rondkrijgen. Door de coronacrisis is de omzet verdampt. Voor overheidsgeld komen ze niet in aanmerking, omdat ze in 2019 te weinig omzet hebben gedraaid.

De Struverij - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
20:08
Steun voor ondernemers, evenementen en studenten

Het kabinet heeft de steun voor ondernemers verhoogd met 7,6 miljard euro voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. De helft van het bedrag is bedoeld voor de tegemoetkoming voor vaste lasten, voor ondernemers met meer dan 30 procent omzetverlies. Ook kunnen meer ondernemingen aansprak maken op deze steun en is er een regeling opgezet voor starters.

Verder komt er een garantiefonds voor evenementen, zodat organisaties wel kunnen werken aan het plannen van evenementen als festivals als dat weer mag. Daar is op zijn minst 300 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Studenten krijgen ook dit jaar weer een vergoeding als ze door de coronamaatregelen pas later kunnen afstuderen. De termijn loopt nu tot 31 augustus dit jaar. Waar studenten aanspraak op kunnen maken, verschilt per opleiding. Er zijn meer maatregelen afgekondigd, met elkaar moet dit zo'n 135 miljoen euro kosten.

19:37
Videodagboek: 'Elektrische neus' moet coronavirus ruiken

Longarts Wouter van Geffen van het MCL laat in zijn nieuwe vlog zien hoe een speciaal apparaat werkt dat het coronavirus kan ruiken. Deze 'elektrische neus' wordt op dit moment getest bij het zorgpersoneel van het ziekenhuis. Er moeten eerst honderden mensen meedoen voordat er een betrouwbaar resultaat kan worden gegeven.

Foto: Omrop Fryslân
18:44
Hoe komt het met de daklozen?

De avondklok komt er, maar hoe komt het met alle daklozen op straat? Want sommige dak- en thuislozen willen niet naar de nachtopvang en kiezen ervoor om op straat te slapen. "Deze groep hebben we in beeld, zij kiezen er bewust voor. We kunnen ze een warme maaltijd aanbieden, slaapzakken en extra ondersteuning. Maar het blijft eigen keuze," zegt Nynke Plantinga van Zienn, de organisatie voor nachtopvang in Leeuwarden.

18:36
Geen uitweg meer zien door coronamaatregelen

Een prachtige jonge vrouw, lief en zacht, soms wat stil en dan weer rebels. Het leven lachte de 28-jarige Alisa Krul uit Heerenveen toe. Maar toen kwam corona. Door de maatregelen viel voor Alisa zo'n beetje alles weg. Op zoek naar een uitweg vond ze er maar één. Vorige week op een vroege ochtend zei ze thuis dat ze even ging wandelen. Ze kwam niet meer terug.

16:48
Friese Wappies verbaasd over 'wappie'

Wappie was altijd een gewone naam afgeleid van Wapke, maar dat is nu in coronatijd wel anders. Nu staat 'een wappie' in heel Nederland voor een persoon die zich verzet tegen de steeds strengere coronaregels. Wat vinden de Friese Wappies daarvan?

16:45
Meerderheid Tweede Kamer voor avondklok

Een meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, wat het kabinet voorstelde. Een motie die coalitiepartij D66 donderdag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS.

Het debat is nog bezig. De Kamer zal later stemmen over de moties.

16:23
Hoe komt het met voetbaltrainingen en een avondklok?

De avondklok kan voor voetbalclubs toch nog flinke gevolgen hebben, zegt voorzitter Joan van der Veen van ONS Sneek. "Normaal duurt een training tot 20.00 uur 's avonds, maar trainers moeten vaak ook nog wel even wachten voordat kinderen worden opgehaald. Dus het levert uitdagingen op." Want de training kan wel over zijn, de reisbewegingen na afloop zijn er nog wel. "Mensen zijn nog onderweg naar huis."

16:10
Druk op de noordelijke ziekenhuizen iets gedaald

De druk in de ziekenhuizen in het noorden is iets gedaald, na de lichte daling van het aantal coronabesmettingen. Dat zegt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Die organisatie houdt de situatie in de ziekenhuizen bij.

Dat de druk iets minder wordt, geeft de ruimte om te zien of de reguliere zorg langzaamaan weer kan worden opgeschaald, zegt het zorgnetwerk. Hierbij wordt de Britse variant van het coronavirus en de verspreiding daarvan in het noorden nauwlettend in de gaten gehouden. GGD Fryslân laat daar op dit moment onderzoek naar doen.

Trefwoorden: 
liveblog coronafirus
(Advertentie)
(Advertentie)