Avondklok van 20.30 tot 04.30 uur: deze maatregelen wil het kabinet invoeren

Niet meer naar buiten tussen 20.30 uur en 04.30 uur, hooguit één gast op bezoek en minder vliegverkeer. Dat zijn drie van de maatregelen die premier Rutte en minister De Jonge aankondigen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.
© Omrop Fryslân
De Tweede Kamer gaat nog debatteren over de laatste maatregelen. Ze moeten toestemming geven voor de plannen van het kabinet. Wie zich niet aan de avondklok houdt, kan een boete van 95 euro krijgen.
Er gelden wel enkele uitzonderingen. Mensen die 's avonds of 's nachts op pad moeten voor werk, moeten een verklaring van de werkgever kunnen laten zien. En wanneer het vanwege medische redenen nodig is, mag je ook naar buiten. Ook is het toegestaan om de hond uit te laten.
De avondklok geldt tot en met 9 februari.
De jûnsklok jildt oant 4:30 oere © Timo Jepkema, Omrop Fryslân

'Avondklok helpt het best'

Het kabinet wilde de avondklok vrijdag invoeren, maar eerst moet de Tweede Kamer het daarover eens zijn. De avondklok wordt waarschijnlijk niet voor zaterdag ingevoerd.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de corona-aanpak, denkt dat een avondklok kan zorgen voor een relevante daling van het aantal coronagevallen, begin februari. Er zijn geen andere maatregelen die net zo goed helpen, zegt het OMT, behalve wanneer iedereen elk moment van de dag thuis zou blijven.
Volgens het OMT gaat het R-getal (dat aangeeft hoeveel mensen worden besmet door 1 persoon) met 8 tot 13 procent omlaag door een avondklok. Dat is gebaseerd op Frankrijk.

Meer maatregelen

Het kabinet wil ook dat mensen minder gasten thuis ontvangen: maximaal één gast per dag. Dat waren er twee.
Bij begrafenissen mogen, met ingang van maandag 25 januari, nog maximaal 50 mensen aanwezig zijn. Dat waren maximaal 100.
Verder moeten reizigers uit landen met een hoog risico die naar Nederland komen, een sneltest doen. Er komt ook een quarantaineplicht van tien dagen, in plaats van een advies. Daar wordt ook op gecontroleerd. Zolang dat nog niet geregeld is, komt er een vliegverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.