Coronanieuws 20 januari: Avondklok moet zaterdag ingaan | Elektronische neus moet virus ruiken

20 jan 2021 - 22:21

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.

 • Het kabinet wil een avondklok invoeren van 20.30 tot 04.30 uur, de Tweede Kamer moet daar nog wel over vergaderen;
 • Er zijn minder mensen welkom bij uitvaarten: dat gaat van 100 naar 50;
 • Thuis mogen we ook minder mensen ontvangen: nog maar één gast per dag;
 • Twee afdelingen van verpleeghuis Berchhiem in Burgum zijn dicht vanwege een corona-uitbraak: zes cliënten zijn besmet;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Dit liveblog is ook in het Fries te volgen.

21:45
Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog van woensdag 20 januari. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij.

 • Minister: avondklok moet zaterdag ingaan;
 • Handhaving is lastig, zegt Sybrand Buma: "Het gaat erom dat mensen zelf beseffen dat ze thuis moeten blijven" ;
 • Er zijn minder mensen welkom bij begrafenissen: dat gaat van 100 naar 50;
 • Thuis mogen we ook minder mensen ontvangen: nog maar één per dag;
 • Het coronavirus zorgt voor een toename van het aantal ernstige crisissituaties binnen gezinnen;
 • Een Friese longarts werkt aan een 'elektronische neus' die corona kan ruiken;
 • Het aantal Friese besmettingen blijft van dag tot dag ongeveer gelijk.

Morgen is er weer een nieuw liveblog, met het laatste coronanieuws uit Fryslân. In het radioprogramma Fryslân Fannemoarn hebben we ook aandacht voor de gevolgen van de avondklok. Een gedragspsycholoog waarschuwt dat de druk binnen een huishouding door alle beperkingen erg kan toenemen. Verslaggever Ronnie Porte is de straat opgegaan, om te kijken wie er na half 9 nog buiten was. En Jacob Stelwagen sprak met mensen uit de horeca, het bedrijfsleven en met mensen van sportverenigingen. Eén ding is zeker, zegt hij: er is nog veel onduidelijk over de avondklok.

20:33
GGD begint met inenten 90-plussers

Meerdere GGD'en in Nederland beginnen volgende week met het vaccineren van 90-plussers tegen het coronavirus. De GGD GHOR meldt dat er naar verwachting 45.000 mensen van boven de 90 jaar worden ingeënt. Dat is ongeveer de helft van alle mensen die ouder zijn dan 90.

Het gaat om mensen die door de huisarts worden uitgekozen. Ze moeten mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan. Volgende week worden de eerste mensen uitgenodigd. Dat meldt het ANP. Het is niet duidelijk of het ook voor Fryslân geldt.

18:50
Minister: avondklok moet zaterdag ingaan

Het kabinet wil de avondklok zaterdag in laten gaan. Dat meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat het debat met de Kamer naar morgen is verschoven, "is de voorziene ingangsdatum verschoven naar zaterdag 23 januari 2021 om 20.30 uur", schrijft De Jonge.

18:47
Festivals en festiviteiten gaan nog een jaar lang niet door

Fryslân maakt zich op voor een jaar zonder grootschalige evenementen. Hoewel het nog maar januari is, gaan veel festivals en andere festiviteiten niet door. Ze worden aangepast of uitgesteld. Intussen liggen organisatoren wakker door de zorgen: ze weten niet waar ze aan toe zijn.

Bekijk hier de reportage:

18:38
Meer crisissituaties door coronavirus

Het coronavirus zorgt voor een toename van het aantal ernstige crisissituaties binnen gezinnen. Volgens de organisatie Veilig thuis komt dit vooral door het gebrek aan toezicht van professionals. Scholen en kinderopvang zijn voor een groot deel gesloten. Wanneer zaken misgaan, worden ze nu later opgemerkt.

Bij de organisatie Veilig Thuis komen nu veel meer vragen binnen dan een jaar geleden, zegt directeur Jeanette Nijland.

Bij de organisatie Veilig Thuis komen nu veel meer vragen binnen dan een jaar geleden, zegt directeur Jeanette Nijland

17:52
'Britse variant dringt cel beter binnen en heeft meer virusdeeltjes'

"Er zijn aanwijzingen dat de mutaties in deze variant van het virus leiden tot een makkelijkere penetratie van de menselijke cel", zegt virologe Marjolijn Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum. "Hoe beter het virusdeeltje zich kan binden aan een cel, hoe groter de kans dat die cel het virus binnenlaat. En dus zijn er misschien minder virusdeeltjes nodig voor een besmetting dan bij de normale variant."

Ook zegt de virologe dat verondersteld kan worden dat de Britse variant zichzelf sneller reproduceert. "Een besmet persoon stoot dan per hoest of nies meer virusdeeltjes uit. In combinatie met het aspect dat er misschien minder virus nodig is voor een besmetting, maakt dat deze variant zorgwekkend. Maar het is nog niet voldoende aangetoond dat het ook echt zo werkt."

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Britse variant zo'n 30 procent besmettelijker dan het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt

17:43
KNVB wacht voor betaald voetbal debat van donderdag af

De KNVB heeft nog geen besluit genomen of de wedstrijden in het betaalde voetbal de komende weken ook in de avonduren gespeeld worden als de avondklok is ingevoerd. "We willen het debat in de Tweede Kamer van donderdag afwachten voordat we daar iets over zeggen", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Aanvankelijk stond het debat woensdag gepland maar op verzoek van D66 en ChristenUnie is dat een dag uitgesteld. Ze willen zich goed voorbereiden.

Veel wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn op vrijdag en zaterdag nog bezig na 20.30 uur, het tijdstip waarop de avondklok ingaat. Ook is er volgende week een midweeks programma.

17:41
Topsport moet zelf oordelen over noodzaak avondwedstrijden

Of de topsport in de avonduren de komende weken door kan gaan bij de invoering van een avondklok is aan de werkgevers. Dat zijn de clubs of de overkoepelende bonden in het geval van de topcompetities die ondanks de lockdown gewoon doorgaan.

Het is aan de werkgever om te bepalen of het strikt noodzakelijk is om 's avonds op pad te gaan, bevestigt een woordvoerder van VWS.

17:35
Longarts ontwikkelt machine die corona kan ruiken

Longarts Wouter van Geffen van het MCL werkt aan een 'elektronische neus' die corona kan ruiken. "Het is een kunstmatige neus, die je traint net zoals je honden traint. We kunnen de machine trainen om corona te ruiken en dat te onderscheiden van andere dingen."

De geur van het coronavirus is volgens Van Geffen heel specifiek. "Je hoort wel eens van verpleegkundigen dat de ontlasting van coronapatiënten anders ruikt. Die techniek kun je gebruiken om die neus te testen." Van Geffen heeft hetzelfde onderzoek eerder gedaan bij mensen met COPD, een longziekte. "En dat lukte."

'Ademhalingspatronen'

In het MCL is er een teststraat voor zorgpersoneel. Iedereen die daar getest wordt, wordt ook gevraagd om in deze speciale machine te ademen. "Die vangt ademhalingspatronen op en dat vergelijken we dan met de uitslag van het neuskeelborsteltje of het resultaat overeenkomt."

Maar er moeten eerst honderden mensen meedoen voordat er een betrouwbaar resultaat kan worden gegeven. "We werken daarom samen met andere ziekenhuizen", zegt Van Geffen. Het initiatief komt van een ziekenhuis in Den Bosch.

Foto: Eigen foto

Wanneer de elektronische neus goed werkt, hoeft er geen laboratoriumonderzoek meer worden gedaan om vast te stellen of iemand corona heeft. "Je hebt dan ook relatief snel een uitslag. En de test met de vervelende keelneusborsteltjes is dan niet meer nodig."

Wanneer de eerste resultaten er zijn, durft Van Geffen nog niet goed te zeggen. "De inschatting is dat we er een paar maanden mee bezig zijn."

17:00
Worden er meer dieren geadopteerd vanwege de avondklok?

In een aantal gevallen geldt er straks een uitzondering voor de avondklok. Eén daarvan is wanneer je de hond moet uitlaten. Daarom zou je bijna kunnen zeggen dat er een run komt op honden. Bij dierenasiel De Wissel in Leeuwarden valt dat wel mee. Toch zijn daar nog maar drie honden die een nieuw baasje zoeken. "Het zijn er echt heel weinig op dit moment", zegt Linda Colijn van De Wissel.

Of dat echt in verband staat met de coronamaatregelen, durft Colijn niet te zeggen. "Bij honden is er nooit echt een goede reden wanneer we er veel of weinig hebben. Maar drie is wel echt heel weinig. Meestal hebben we een stuk of zeven tot twaalf."

Hond - Foto: Shutterstock.com

Sinds het begin van de lockdown zijn er niet veel meer honden geadopteerd dan anders. "Het blijft hetzelfde als de rest van het jaar." Het lijkt Colijn in ieder geval geen goed idee om de avondklok straks te ontlopen door één van de dieren te adopteren.

Met katten is het een heel ander verhaal. "Die gaan echt als zoete broodjes over de toonbank, want die zijn natuurlijk wat makkelijker en zelfstandiger. Er is de afgelopen jaren sowieso meer vraag naar katten. Het is gewoon heel gezellig en leuker dan wanneer je in je eentje thuis zit", besluit Colijn.

Ronnie Porte bij De Wissel

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)