Universiteit wil masteropleiding Fries in Leeuwarden: "Een slagbomencircus"

Als alles volgens plan gaat, krijgt Leeuwarden over twee jaar een nieuwe universitaire masteropleiding. De leerstoel Friese taal- en letterkunde wil een master Frisistiek aanbieden, schrijft het Friesch Dagblad. De master moet voor een goede toekomst zorgen van de Frisistiek, het wetenschappelijk onderzoek naar het Fries.
RUG / Campus Fryslân © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"De opleiding staat al grotendeels in de steigers, maar het plan moet nog worden goedgekeurd", zegt hoogleraar Goffe Jensma. Het kan nog wel even duren voordat het zover is. "Dat is een heel slagbomencircus. Je moet langs allerlei commissies. In Den Haag moeten ze uiteindelijk toestemming geven." Het traject duurt in totaal een jaar.

Optimistich

Het Fries trekt geen honderden studenten, maar Jensma is wel optimistisch. "Qua aantallen spelen we niet quitte. Er zijn bijna nooit voldoende studenten om te kunnen voldoen aan het door universiteiten gehanteerde criterium dat een opleiding uit kan. Allerlei Friese instellingen draaien op subsidie, omdat we het Fries belangrijk vinden. De financiën inzake het Fries liggen redelijk vast op de middellange termijn. Het is dan ook de tweede officiële Rijkstaal."
De master is bedoeld voor een brede groep, zegt Jensma. "Mensen die aan de slag willen in de kennissector in Fryslân, als wetenschapper, bij gemeenten of als cultuurambtenaar. Het is een breed scala."

Oudfries populair

Studenten die deze master-opleiding volgen, krijgen een aantal kernvakken. Die gaan over geschiedenis, literatuur en taalkunde. "Oudfries is bijvoorbeeld erg populair", zegt Jensma. "De middeleeuwen leven nog steeds voort. Vakken worden praktischer ingezet. Zo zal het vak geschiedenis worden gegeven in een specialisatie over erfgoed en digitalisering."
Hogeschool NHL Stenden doet ook steeds meer aan het Fries, maar dat bijt elkaar niet, zegt Jensma. "We hebben afgesproken dat we elkaar steunen. Niet alleen qua geld en mensen, maar ook inhoudelijk. Het één kan niet zonder het ander."

Profijt voor de Omrop

Al met al moet de master goed zijn voor de Friese taal. En voor Omrop Fryslân, denkt Jensma. "Er komt ook een afdeling voor Friese journalistiek. Wat dat betreft kan de Omrop er misschien ook van profiteren."