Vragen over avondklok: te zware maatregel en hoe gaat het met de handhaving

Het Outbreak Management Team (OMT) geeft waarschijnlijk dinsdagavond een definitief advies over het invoeren van een avondklok. Het kabinet stelt een avondklok voor van 20:00 uur tot 4:00 uur in de vroege ochtend. Deze extra maatregel zou nodig zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Sommige burgemeesters twijfelen over zo'n vrijheidsbeperking. Er leven vooral vragen over het effect en of zo'n zware maatregel wel passend is.
Jûnsklok fan 20:00 oant 4:00 oere © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een Veiligheidsregio, onder wie burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden, buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok van kracht moet zijn.. Eigenlijk zou het Veiligheidsberaad daar maandagavond al over vergaderen, maar het onderwerp kwam een dag later op de agenda. Volgens een woordvoerster omdat nog niet alle stukken beschikbaar waren voor het overleg.

Ernstige beperking van de vrijheid

Het invoeren van een avondklok ligt gevoelig. Veel politici zien het als ernstige beperking van de vrijheid. Burgemeesters en politie zien vooral problemen wat betreft de handhaving. Toch zorgt de opmars van de Britse mutant van het coronavirus voor meer begrip voor de mogelijke invoering van een avondklok.
De burgemeesters vroegen vorige week maandag al om extra informatie, onder andere van het Outbreak Management Team. Ze willen een overtuigend antwoord op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, want het gaat om een verregaande maatregel.