Coronanieuws 19 januari: Geen intocht Sint Piter | Metalfestival Dokkum op losse schroeven

19 jan 2021 - 22:12

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus:

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

22:04
Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog van dinsdag 19 januari. We zetten nog een keer het belangrijkste nieuws op een rijtje.

  • In een persconferentie kondigt het kabinet morgen strengere maatregelen aan, alles wijst erop dat er een avondklok komt;
  • Een Friese psycholoog waarschuwt voor de gevolgen van zo'n avondklok, de eenzaamheid neemt toe, zegt ze;
  • Bij ziekenhuiswasserij Rentex in Bolsward is het coronavirus vastgesteld, volgens de directeur komt dat niet door vieze kleding;
  • Het Dokkumer metalfestival Dokk'em Open Air staat dit jaar op losse schroeven, volgens de organisatie wordt het "een lastig verhaal";
  • Een testlocatie van de GGD in Heerenveen is ontruimd vanwege een gaslucht, er bleek niets aan de hand;
  • In de afgelopen 24 uur zijn er in Fryslân 202 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Morgen is er weer een nieuw liveblog, met het laatste coronanieuws uit Fryslân. Dan hebben we ook ruim de aandacht voor de persconferentie, waarin het kabinet waarschijnlijk nieuwe maatregelen bekend zal maken. Er wordt gesproken over een avondklok, maar ook over het aantal mensen dat men thuis mag ontvangen. Dat zouden er straks geen twee, maar een zijn. Het aantal mensen dat bij een uitvaart mag zijn, zou omlaag gaan. Er wordt gesproken over een vliegverbod.

21:46
Minister: "Avondklok gaat te ver"; burgemeesters hebben "behoorlijk wat vragen"

Er zijn nog "behoorlijk wat vragen" over "de uitvoerbaarheid van een mogelijke avondklok". Dat zegt burgemeester Hubert Bruls, de voorzitter van het veiligheidsberaad, na afloop van de vergadering.

Bruls erkende dat der in 'foarstel' foar in jûnsklok op tafel leit, mar woe dêrgjin details oer jaan. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn." Bruls wiist der op dat in jûnsklok "niet te veel uitzonderingen" hawwe moat, en dat de maatregel dúdlik wêze moat. "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."

Bruls erkende dat er een 'voorstel' voor een avondklok op tafel ligt, maar wilde daar geen details over geven. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn." Bruls wijst er op dat een avondklok "niet te veel uitzonderingen" moet hebben, en dat de maatregel duidelijk moet zijn. "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."

De burgemeesters die met elkaar het veiligheidsberaad vormen, zijn het niet allemaal met elkaar eens, zegt Bruls "Er zijn er nog steeds die het een zware maatregel vinden, ik vind het zelf ook een hele heftige maatregel."

Minister Grapperhaus erkent ook dat het om een "vergaande maatregel gaat. Hij wilde eveneens niet in details treden. "Morgenochtend om negen uur bespreken we het in het kabinet."

20:32
Aankomst Sint Piter in Grou onzeker: traditionele intocht komt er niet

Een traditionele intocht van Sint Piter zit er niet in dit jaar, in Grou. Normaal is die op de zaterdag voor 21 februari, maar de coronamaatregelen maken dat onmogelijk. Dat zegt de organisatie. Doordat de maatregelen steeds veranderen, is het lastig om een alternatief te vinden, zegt voorzitter Peter van den Broek van het comité dat de intocht organiseert.

Luister naar de uitleg van Peter van den Broek

20:06
Oproep: Denk aan mantelzorgers als er een avondklok komt

Als er een avondklok komt, moet er ook gedacht worden aan mantelzorgers die buiten werktijd senioren steunen en verzorgen. Dat zegt senioren organisatie KBO-PCOB.

Met een werkgeversverklaring zouden mensen 's avonds wel over straat mogen, maar volgens directeur Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB is dat niet genoeg. "Mantelzorger ben je altijd! Dus als er een avondklok komt, laat die dan op zijn minst vanaf negen uur 's avonds ingaan. Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn."

"Bovendien, mantelzorg geven betekent meestal extra druk. Veel mensen doen dit na hun werk en een latere avondklok geeft hen net iets meer flexibiliteit om de juiste mantelzorg te verlenen en geeft ademruimte om nog op tijd thuis te komen."

Mensen moeten niet stoppen naar elkaar om te kijken, zegt Sturkenboom: "Ik blijf het zeggen: Stuur dat kaartje, doe dat belletje, laat weten dat je aan degene denkt die het in deze tijd hard kan gebruiken."

20:00
NOC*NSF: We sporten minder in de tweede lockdown

Bijna de helft van de Nederlanders sport minder in de tweede lockdown, die nog tot minimaal 9 februari duurt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF. Die organisatie verwacht dat een vroege avondklok ervoor zal zorgen dat mensen nog minder zullen sporten.

Sinds december zijn met name kinderen en 65-plussers opgehouden met sporten.

19:53
Burgemeesters in principe niet tegen avondklok, Buma wil niets zeggen

De voorzitters van de veiligheidsregio's zijn in principe niet tegen een avondklok, maar ze willen eerst horen wat de specialisten van het OMT erover zeggen. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan het beraad.

De Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma wil niets zeggen tot de persconferentie van het kabinet. Die wordt maandagmiddag om een uur verwacht. Als de ministerraad uitloopt, zou het later kunnen worden.

Volgens het ANP is alleen burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bij voorbaat tegen een avondklok. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook is de handhaving een probleem, zegt Broertjes.

19:36
Metalfestival Dokk'em Open Air wordt "een lastig verhaal"

Het Dokkumer metalfestival Dokk'em Open Air wordt dit jaar een lastig verhaal. Dat zegt de organisatie. Die zit behoorlijk aan lagerwal door de coronapandemie.

De voorbereidingstijd wordt steeds korter, terwijl er binnenkort een besluit moet worden genomen. "Het wordt hem denk ik niet", zegt programmeur Jort Visser.

18:01
Psycholoog waarschuwt voor gevolgen avondklok: "Eenzaamheid neemt toe"

Als de avondklok er komt, raakt dat ons allemaal. Dat zegt psycholoog Anneke Hol van GGZ. "De kans is dan nog kleiner om mensen tegen te komen en veel mensen zien al zo weinig mensen."

"Eenzaamheid is een belangrijk gevolg van een eventuele avondklok", zegt Hol. De avondklok komt bovenop de bestaande maatregelen die maakt dat veel mensen al lange tijd de deur niet meer uitkomen.

17:25
Kans op avondklok in Nederland "zeer groot"

De kans is zeer groot dat in Nederland zo spoedig mogelijk een avondklok wordt ingevoerd, tussen 20.00 uur 's avonds tot 4 uur 's nachts. Dat is althans de inzet van het kabinet, melden bronnen aan het ANP. Het kabinet zal daar woensdag een besluit voer nemen.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zouden zeer terughoudend zijn en willen eerst weten wat de effecten van een avondklok precies zijn op het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. In het kabinet is daar ook nog discussie over, aldus ingewijden. Zo zouden sommige bewindspersonen ook perspectief op versoepelingen willen zien, bijvoorbeeld vanaf bepaalde besmettingscijfers.

Een avondklok kan donderdag of vrijdag al worden ingevoerd, maar bronnen weten dat niet zeker. De voorbereidingen zijn al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie.

17:10
Corona-uitbraak bij ziekenhuiswasserij Rentex in Bolsward

Bij de wasserij van Rentex in Bolsward zijn zo'n twintig mensen besmet met het coronavirus. Dat meldt de directeur van het bedrijf. Rentex is gespecialiseerd in het verwerken van tekstiel uit de gezondheidszorg. Het bedrijf verwerkt ook tekstiel van ziekenhuizen waar het coronavirus is vastgesteld.

Volgens directeur Titus Mulder komt het niet door het wassen van de kleding, dat de medewerkers besmet zijn geraakt. Hij denkt dat de medewerkers het virus tussen Kerst en oud-en-nieuw hebben opgelopen. Het gaat om mensen die op verschillende afdelingen werken.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)