liveblog | 19 januari 2021

Coronanieuws 19 januari: Geen intocht Sint Piter | Metalfestival Dokkum op losse schroeven

In dit liveblog lees je het laatste nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 20 januari 2021, 06:06 uur
22:04

Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog van dinsdag 19 januari. We zetten nog een keer het belangrijkste nieuws op een rijtje.
Morgen is er weer een nieuw liveblog, met het laatste coronanieuws uit Fryslân. Dan hebben we ook ruim de aandacht voor de persconferentie, waarin het kabinet waarschijnlijk nieuwe maatregelen bekend zal maken. Er wordt gesproken over een avondklok, maar ook over het aantal mensen dat men thuis mag ontvangen. Dat zouden er straks geen twee, maar een zijn. Het aantal mensen dat bij een uitvaart mag zijn, zou omlaag gaan. Er wordt gesproken over een vliegverbod.
21:46

Minister: "Avondklok gaat te ver"; burgemeesters hebben "behoorlijk wat vragen"

Er zijn nog "behoorlijk wat vragen" over "de uitvoerbaarheid van een mogelijke avondklok". Dat zegt burgemeester Hubert Bruls, de voorzitter van het veiligheidsberaad, na afloop van de vergadering.
Bruls erkende dat der in 'foarstel' foar in jûnsklok op tafel leit, mar woe dêrgjin details oer jaan. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn." Bruls wiist der op dat in jûnsklok "niet te veel uitzonderingen" hawwe moat, en dat de maatregel dúdlik wêze moat. "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."
Bruls erkende dat er een 'voorstel' voor een avondklok op tafel ligt, maar wilde daar geen details over geven. "Als het een besluit wordt, moet het duidelijk en uitvoerbaar zijn." Bruls wijst er op dat een avondklok "niet te veel uitzonderingen" moet hebben, en dat de maatregel duidelijk moet zijn. "Het moet zo helder mogelijk uitgelegd kunnen worden."
De burgemeesters die met elkaar het veiligheidsberaad vormen, zijn het niet allemaal met elkaar eens, zegt Bruls "Er zijn er nog steeds die het een zware maatregel vinden, ik vind het zelf ook een hele heftige maatregel."
Minister Grapperhaus erkent ook dat het om een "vergaande maatregel gaat. Hij wilde eveneens niet in details treden. "Morgenochtend om negen uur bespreken we het in het kabinet."
20:32

Aankomst Sint Piter in Grou onzeker: traditionele intocht komt er niet

Een traditionele intocht van Sint Piter zit er niet in dit jaar, in Grou. Normaal is die op de zaterdag voor 21 februari, maar de coronamaatregelen maken dat onmogelijk. Dat zegt de organisatie. Doordat de maatregelen steeds veranderen, is het lastig om een alternatief te vinden, zegt voorzitter Peter van den Broek van het comité dat de intocht organiseert.
Luister naar de uitleg van Peter van den Broek
20:06

Oproep: Denk aan mantelzorgers als er een avondklok komt

Als er een avondklok komt, moet er ook gedacht worden aan mantelzorgers die buiten werktijd senioren steunen en verzorgen. Dat zegt senioren organisatie KBO-PCOB.
Met een werkgeversverklaring zouden mensen 's avonds wel over straat mogen, maar volgens directeur Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB is dat niet genoeg. "Mantelzorger ben je altijd! Dus als er een avondklok komt, laat die dan op zijn minst vanaf negen uur 's avonds ingaan. Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn."
"Bovendien, mantelzorg geven betekent meestal extra druk. Veel mensen doen dit na hun werk en een latere avondklok geeft hen net iets meer flexibiliteit om de juiste mantelzorg te verlenen en geeft ademruimte om nog op tijd thuis te komen."
Mensen moeten niet stoppen naar elkaar om te kijken, zegt Sturkenboom: "Ik blijf het zeggen: Stuur dat kaartje, doe dat belletje, laat weten dat je aan degene denkt die het in deze tijd hard kan gebruiken."
20:00

NOC*NSF: We sporten minder in de tweede lockdown

Bijna de helft van de Nederlanders sport minder in de tweede lockdown, die nog tot minimaal 9 februari duurt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF. Die organisatie verwacht dat een vroege avondklok ervoor zal zorgen dat mensen nog minder zullen sporten.
Sinds december zijn met name kinderen en 65-plussers opgehouden met sporten.
19:53

Burgemeesters in principe niet tegen avondklok, Buma wil niets zeggen

De voorzitters van de veiligheidsregio's zijn in principe niet tegen een avondklok, maar ze willen eerst horen wat de specialisten van het OMT erover zeggen. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan het beraad.
De Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma wil niets zeggen tot de persconferentie van het kabinet. Die wordt maandagmiddag om een uur verwacht. Als de ministerraad uitloopt, zou het later kunnen worden.
Volgens het ANP is alleen burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bij voorbaat tegen een avondklok. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook is de handhaving een probleem, zegt Broertjes.