Kwadrant enigszins opgelucht over 16 nieuwe coronagevallen, maar zorgen blijven

De KwadrantGroep is opgelucht dat bij de grote preventieve coronatest van zaterdag niet de hoge aantallen zijn vastgesteld waar ze de afgelopen tijd mee werken geconfronteerd. Al is het voor de 16 besmette mensen natuurlijk wel erg. Dat zegt bestuurder Jan Maarten Nuijsens van de zorggroep.
Jan Maarten Nuijens, Kwadrantgroep
In zorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen werd afgelopen week de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus aangetroffen. Zaterdag zijn vierhonderd zorgmedewerkers die in contact staan met 't Suyderhuys preventief getest op het coronavirus. De GGD heeft daarmee zestien nieuwe besmettingen aangetroffen, zo werd eerder maandag bekend.
Jan Maarten Nuijens

Meer dan zestig ziekmeldingen

De corona speelt de KwadrantGroep wel parten. Het heeft grote gevolgen, zegt Nuijens. Meer dan zestig medewerkers zitten op dit moment ziek thuis. Dat is een grote aanslag op de planning.
De KwadrantGroep is blij met de hulp die ze krijgen van mensen die op andere locaties werken en ook van personeelsleden van andere zorggroepen. De Kwadrant-medewerkers klagen niet, zegt Nuijens. Als ze binnen 24 uur weer moeten werken, krijgen ze een sneltest.

Besmettingscijfers zijn 'als dagkoersen'

Of ze het helemaal onder controle hebben, is lastig te zeggen, volgens Nuijens. De cijfers kunnen sterk verschillen. "We hebben te maken met dagkoersen." Met een professionele organisatie die enkel basiszorg geeft - en meer ook niet -, is het net de doen. Maar het kan beter, zegt Nuijens.

Twee nieuwe sterfgevallen, totaal staat nu op zes

De besmettingen in 't Suyderhuys slaan hevig toe. Mensen zijn er echt ziek van, zowel bewoners als medewerkers. Er zijn nu toch weer twee sterfgevallen bij gekomen. In totaal zijn nu zes mensen overleden. Dat geeft wel aan hoe ernstig het virus is, zo zegt Nuijens.
In Fryslân zijn de afgelopen 24 uur 264 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn 39 meer dan zondag.
Landelijk zakt het aantal besmettingen. Maandag waren er bijna achthonderd minder dan zondag.