PvdA-statenlid Janssen: Ploumen is er klaar voor om de partij te leiden

18 jan 2021 - 18:21

Lilianne Ploumen is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. "Ik ben er klaar voor", zegt ze. Ze volgt Lodewijk Asscher op, die zich heeft teruggetrokken vanwege de kindertoeslagenaffaire. "Liliane Ploumen kan prima leiding geven aan de partij en aan de uitvoering van het nieuwe programma", zegt PvdA-statenlid Hetty Janssen en fractievoorzitter van de PvdA in Fryslân.

Foto: ANP

"En het is de eerste keer in de geschiedenis dat een vrouw politiek leiding geeft aan de sociaaldemocratische partij. Dat vind ik wel mooi." Ze weet niet of er ook andere namen gonsden. "Wel een van de belangrijkste."

Volgens Janssen is de kracht dat ze uit de activistische hoek komt. "Ze wordt gestuurd door idealen die passen bij de partij en ik verwacht dat ze veel draagvlak krijgt. Ze gaat voor de mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Ze zal het vertrouwen in de overheid moeten herstellen. Dat we er zijn voor de mensen en niet om ze te controleren en dwars te zitten."

Volgens Janssen is Ploumen er inderdaad klaar voor, ze heeft veel ervaring opgedaan als minister. "Nu moet ze zich echt aan de Nederlandse kiezer laten zien."

Hetty Janssen

Het terugtrekken van Asscher zorgt ook voor een stijging van de andere leden op de kieslijst. Habtamu de Hoop gaat van plek 10 naar 9, en Christa Oosterbaan van plek 20 naar 19.

(Advertentie)
(Advertentie)