Politie laat chemicaliën weghalen uit drugslab in Miedum: "Drugslab is linke boel"

18 jan 2021 - 18:14

"Zo'n drugslaboratorium is linke boel", zegt chef Oeble Bouma van de Leeuwarder politie over het illegale drugslab in Miedum. De politie heeft er daarom voor gekozen om maandag na een uitgebreid sporenonderzoek het drugslab zo snel mogelijk te laten ontmantelen door gespecialiseerde krachten. "Ik zou er niet graag naast willen wonen", zegt Bouma.

Plysje lit gemikaliën fuorthelje út drugslab yn Miedum

"Je hebt te maken met brandgevaar, explosiegevaar en met giftige stoffen. In Brabant zijn ook al eens personen aangetroffen in zo'n lab, die het niet kunnen navertellen." De politie kwam het drugslab in een oud wit hok op het spoor na verschillende meldingen over verdachte verkeersbewegingen in Miedum. Bij nader onderzoek bleek al snel dat het om een drugslaboratorium ging.

In verband met het drugslab is een 61-jarige man zonder vaste woonplek aangehouden. Het gaat volgens de politie om een middelgroot drugslab, dat voornamelijk voor de export produceerde. "Crystal meth komen we in Leeuwarden niet veel tegen, maar het is zeer verslavend."

De Friese politie krijgt de afgelopen tijd wel vaker meldingen dat criminelen uit andere delen van het land leegstaande ruimtes zoeken op het Friese platteland. "Mensen die iets verdachts zien of horen, moeten dat vooral aan ons melden, want zoiets kan hartstikke gevaarlijk zijn", zegt Bouma

De politie gaat ervan uit dat er meerdere mensen betrokken zijn geweest bij het drugslaboratorium. De Leeuwarder politie heeft voor het onderzoek een beroep gedaan op gespecialiseerde drugsrechercheurs.

Oeble Bouma van de Leeuwarder politie over het drugslab in Miedum

De politie bij het drugslaboratorium in Miedum - Foto: Omrop Fryslân

De politie liet maandagmiddag de Canterlandseweg tussen Lekkum en Wyns enige tijd afzetten voor het doorgaand verkeer in verband met de ontruiming van het drugslaboratorium.

(Advertentie)
(Advertentie)