Antoinette de Jong zonder slaap naar tweede titel allround: "Ik ben een killer"

De opluchting op het gezicht van Antoinette de Jong was duidelijk. De Rottumse pakte zondag voor de tweede keer in haar carrière de Europese allroundtitel, maar ze heeft zich er wel zorgen over gemaakt. "Ik heb vannacht echt niet geslapen. Ik dacht: het zal me niet gebeuren dat ik hier weer twee slechte afstanden rijd." Dat deed ze ook niet, ze pakte overtuigend te titel.
Antoinette de Jong
De Jong baalde zaterdag behoorlijk van haar drie kilometer. "Ik reed niet met lef. Ik probeerde wel om rust te pakken, maar dat lukte niet. Vannacht gingen alle races de hele tijd door mijn hoofd."
Antoinette de Jong © Orange Pictures
Al was De Jong niet tevreden over haar eerste dag, ze ging wel aan de leiding in het klassement. Die voorsprong verdedigde ze met succes: De Jong won de 1500 meter, en had daarmee een grote voorsprong op de slotafstand. "De 1500 meter ging heel goed", vond De Jong zelf ook. "Ik was echt blij met mijn tijd, en sloeg best een gat met Irene (Schouten, red.)."
Antoinette de Jong © Orange Pictures
Op de afsluitende 5000 meter kwam die voorsprong niet in gevaar, al vond De Jong het zelf nog wel spannend. "Ik dacht: het zijn maar twaalf rondjes, het zijn maar twaalf rondjes, het zijn maar twaalf rondjes. De laatste rondjes gingen wel heel langzaam voorbij. Ik had gelukkig wat speling, maar ik wilde ook een goeie race neerzetten. Dat is gelukt. Een heel mooi moment."

Niet snel opgeven

Zonder te slapen Europees kampioen worden, dat lukt niet iedereen. "Ik ben wel een killer", omschrijft De Jong zichzelf. "Ik geef ook niet zo snel op. Ik wilde zo graag deze Europese titel. Het was niet mijn beste weekend, maar wel goed genoeg."
Ik weet wel: als ik wat wil, doe ik er alles aan om dat te halen.
Antoinette de Jong
Het zijn voor de schaatsers ook aparte tijden. Ze zitten in een speciale 'bubbel', zonder contact met de buitenwereld. En die bubbel duurt ook nog wel een poosje, want er komen nog een paar internationale toernooien aan. "Dat is best wel intens", zegt De Jong. "Ik mis mijn familie nu al. Ik mis mijn vriend ook. Ik mis gewoon mijn vrijheid, daar ben ik wel achter gekomen. Maar ik weet wel: als ik wat wil, doe ik er alles aan om dat te halen."