Jelmer Chardon blij met tophengst Jurre 495: "Hij is er weer"

16 jan 2021 - 22:31

Eigenaar Jelmer Chardon had het vertrouwen nog niet verloren, toen zijn Jurre 495 geen kampioen werd bij de jonge hengsten. Hij wist dat het algemene kampioenschap er nog in zat, ook al was de kans niet groot. "Ik zei tegen de voorbrenger: 'zet hem op, je weet nooit hoe het afloopt!'"

Foto: Omrop Fryslan

Jurre 495 was drie keer eerder algemeen kampioen. Dat was in 2019, 2018 en 2017. "Het afgelopen jaar was hij minder goed. Maar hij is er weer", zegt Chardon. "Je weet soms niet waar het aan ligt. Het zijn paarden. En wij zijn mensen. De druk was hoog."

Voor het eerst was er dit jaar geen publiek bij de keuring, vanwege het coronavirus. "Jurre is heel koel. ik denk dat het hem niet uitmaakt", zegt Chardon. "Voor ons is het wel jammer. Je wilt de show stelen."

Jelmer Chardon

Het is opvallend dat Jurre kampioen werd, want in zijn eigen categorie werd hij tweede. Teun 505 was de beste bij de jonge paarden. Eigenaar Tjalling de Boer baalt ervan. Hij was gekomen voor de winst.

"Ik ben blij dat hij het zo ver heeft geschopt, maar er zit een 'maar' aan. Hij valt buiten de prijzen. Dat is zuur."

Tjalling de Boer

"Ik was hier gekomen voor het kampioenschap. Dat is misschien niet verstandig, maar ik wist dat hij het kon. Met die instelling ben je niet snel tevreden. Maar het moet nog even bezinken. Het is niet gebruikelijk, wat hier gebeurd is."

"Vreemd besluit van de jury"

Paardenman Age Okkema noemt het besluit van de jury, om de reservekampioen kampioen te maken, "een beetje vreemd". Zijn hengst Jehannes 494 werd kampioen bij de oudere hengsten. "Ik dacht, ze pakken de beide oude paarden, als kampioen en reservekampioen."

"Hier had ik niet op gerekend. Maar goed, het is super voor Jelmer, en Jurre was heel goed. Je kunt er vanalles van denken, maar je denkt altijd wat anders dan de jury."

Age Okkema

(Advertentie)
(Advertentie)