Omrop TIP: 'Kapitein Oerol' in Fryslân DOK

16 jan 2021 - 10:03

De documentaire 'Joop Mulder- kapitein Oerol' uit 1992 wordt dit weekend opnieuw uitgezonden door Fryslân DOK. Als eerbetoon aan Oeroloprichter Joop Mulder. Hij overleed vorige week onverwachts. Het radioprogramma Buro de Vries laat zondag een recent interview met Joop Mulder horen.

Balletdanser

"Ik wilde vroeger heel graag balletdanser worden", zei Joop Mulder in 1992 tegen interviewer Geart de Vries. Het Oerolfestival bestond toen 10 jaar en Omrop Fryslân was op Terschelling om de voorbereidingen op het festival van dichtbij te volgen. Balletdanser, daar was Joop naar eigen zeggen niet geschikt voor. Maar hij was een geboren cultureel ondernemer.

Oerol-foarstelling Semola 1991 - Foto: Omrop Fryslân

Friese Anjer

Het lukte Joop Mulder om het Oerolfestival op Terschelling, dat begin jaren tachtig begon met kleinschalig theater in oude boerenschuren, groot te maken. Hij kreeg in 1992 de Friese Anjer uitgereikt door commissaris van de koningin Hans Wiegel, in het bijzijn van de Terschellinger burgemeester Cootje van Beukering.

Joop Mulder, Hans Wiegel (l) en Cootje van Beukering - Foto: Omrop Fryslân

40 jier

Oerol groeide uit tot een jaarlijks festival met honderden nationale en internationale kunst- en theateracts. Het trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers. Oerol bestaat inmiddels 40 jaar. Ook toen Joop Mulder een paar jaar geleden zich terugtrok, bleef hij 'Kapitein Oerol', bekend in het hele land. De schrik was groot, toen vorige week zondag het nieuws kwam dat Joop Mulder was overleden op 67-jarige leeftijd.

De Dogtroep, foarstelling út 1990 - Foto: Omrop Fryslân

Zolderkamer


De film van Geart de Vries uit 1992 geeft een mooi beeld van wat toen experimenteel theater was. Joop Mulder gaat met artiesten de duinen in op zoek naar een geschikte plek voor hun voorstelling. De camera is op de zolderkamer boven Café de Stoep, waar Joop eerst begon als kroegbaas, en dat later het hoofdkwartier werd van de Oerolorganisatie.

Van hippie tot festivalorganisator

Oude Oerol-tijden herleven, met vrijwilligers die dag en nacht werken, rinkelende telefoons en ratelende typemachines. En met de jonge Joop Mulder, die zichzelf beschrijft: "Van hippie tot festivalorganisator. Maar van binnen ben ik natuurlijk altijd dezelfde gebleven."

Oerol-haadkertier boppe Café de Stoep - Foto: Omrop Fryslân

Buro de Vries


Toen Joop afscheid nam van Oerol bleef hij met hart en ziel betrokken bij cultuur en het Waddengebied. Zijn project 'Sense of Place' is een kunstroute bij de waddenkust langs tot Denemarken toe. De ontmoeting, die het radioprogramma Buro de Vries in 2017 had met Joop Mulder op de zeedijk, wordt zondag opnieuw uitgezonden.

Joop Mulder - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Fryslân DOK 'Joop Mulder - kapitein Oerol' (1992)

  • Sneon 16 jannewaris, 15.30 oere, NPO2, (Nederlânsk ûndertitele, werhelling 17 jannewaris, 13.10)
  • Snein 17 jannewaris,17.00 oere, Omrop Fryslân (werhelling alle oeren)
  • Snein 17 jannewaris, Omrop Fryslân radio 92.2 FM: Buro de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)