Buitensport onder dak: skeeleren is populair in lockdown

15 jan 2021 - 22:51

Het aantal mensen dat de skeelers aandoet in coronatijd is groter dan ooit tevoren. Dat is te zien door de verkoop van skeelers, maar vooral ook door de drukte bij de skeelerverenigingen. De reden: skeeleren mag ook tijdens de lockdown doorgaan.

Het is druk op de skeelerbaan in Heerenveen:

Meer dan 50 mensen staan op vrijdagavond op de baan op Sportstad Heerenveen. Ze skeeleren onder een dak, maar toch is het een buitensport. Dat heeft te maken met het feit dat de muren open zijn. Je merkt het aan de temperatuur op de baan. Wie niet goed kijkt, denkt zomaar dat-ie op een ijsbaan staat.

"De sporten liggen natuurlijk dicht bij elkaar, maar de ijsbanen zijn dicht en wij kunnen door. Dat is ons geluk op dit moment", zegt Alfred van den Akker van skeelervereniging Lindenoord. "Er zijn best veel mensen die er nu voor kiezen om de skeelers onder te binden."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Bij de skeelervereniging hopen ze dat dat ook na de coronacrisis zo blijft. "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als de kinderen en jongeren die nu bij ons met het skeeleren in aanraking komen later ook bij ons mee willen doen met wedstrijden."

Dat ze officieel een buitensport zijn, betekent niet dat ze geen maatregelen hoeven te treffen. Zo zijn de skeeleraars ingedeeld op leeftijd en moeten ze afstand van elkaar houden. Op de baan, maar ook daarbuiten: "Als ze de skeelers onder binden dan zijn ze verdeeld over de hele buitenring. En ouders of andere toeschouwers zijn niet welkom", vertelt Van den Akker.

(Advertentie)
(Advertentie)