GroenLinks wil duidelijkheid over kleine gasvelden: bewoners betrekken en apart fonds

15 jan 2021 - 22:09

De minister van Economische Zaken moet duidelijkheid geven over de winning van gas in vijf kleine velden in de grensregio Fryslân, Drenthe en Overijssel. Dat zegt Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. Ze stelt vragen naar aanleiding van berichtgeving door onder andere Omrop Fryslân.

Foto: ANP

Gaswinningsbedrijf Vermilion is van plan om gas te winnen uit vijf kleine gasvelden in de grensregio, die onder andere onder Weststellingwerf liggen. Het bedrijf is daarover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken. De communicatie kan veel beter, vinden Statenleden van GroenLinks in de drie provincies. Bromet stelt nu Kamervragen uit naam van die Statenleden.

Zo zegt een Drents Statenlid dat bewoners eigenlijk niet worden betrokken. Ze krijgen de informatie uit de media. De frustratie over de mijnbouw is bij lokale overheden en bewoners in onze regio nog nooit zo groot geweest als nu.

Inwoners en gemeenten willen al jaren meer invloed op de besluitvorming en op de vergunningverlening. Daarvoor zijn er tientallen juridische procedures geweest, zelfs meer dan één keer tot aan de Raad van State toe. Maar geen van die zaken werd gewonnen. Steeds meer gemeenten trekken zich nu terug, omdat de procedures te veel geld en tijd kosten en nooit iets opleveren. Dat speelt vooral in de kop van Overijssel, Fryslân en Drenthe.

Een vuist maken

De gemeenten in deze regio's willen nu met elkaar één vuist maken tegen de plannen. Bij de gaswinning in de regio Drachten en bij de zoutwinning in Veendam zijn dezelfde geluiden te horen.

GroenLinks wil ook weten waarom het gebied in de grensregio wordt gezien als vijf kleine velden en niet als één groter veld. "Uit onderzoek blijkt dat ze elkaar wel degelijk beïnvloeden."

Fonds met geld uit gaswinning

Bromet wil een fonds voor het gebied. Daarin moet geld komen dat wordt verdiend met de gaswinning. Met dat geld kan dan de overgang naar duurzame energie betaald worden; dat is bijvoorbeeld het geval voor Ternaard en Wierum. "Deze financiële compensatie moet niet gezien worden in ruil voor gaswinning. Dat zou een misvatting zijn. De vraag komt mede voort, omdat er wordt overgestapt naar de nieuwe Omgevingswet. Informatie en participatie van inwoners spelen in de nieuwe Omgevingswet een grote rol."

(Advertentie)
(Advertentie)