Europese Commissie wil geen nieuwe wetten om minderheidstalen te beschermen

15 jan 2021 - 21:28

De Europese Commissie maakt geen werk van het Minority Safepack, het burgerinitiatief om kleinere talen zoals het Fries beter te beschermen. Het initiatief werd ondertekend door meer dan een miljoen Europeanen, onder wie veel Friezen. "het is jammer dat het besluit niet wordt genomen door gekozen volksvertegenwoordigers, maar door bureaucraten die ons al vanaf het begin tegenwerken", zeggen de initiatiefnemers.

Foto: ANP

Het Minority SafePack is een een initiatief van de FUEN, een organisatie die opkomt voor minderheden door heel Europa. Ze kwamen met het pakket omdat de Europese Unie de laatste jaren geen beleid meer heeft op het gebied van minderheidstalen. Omdat meer dan 1,1 miljoen EU-burgers het burgerinitiatief ondertekenden, moet de EU nu opnieuw aan de slag met minderhedenbeleid.

Veel steun aan Europarlementariërs

Het Europees Parlement wil er werk van maken. Er was veel steun voor het pakket: verschillende Europarlementariërs vroegen de Europese Commissie om met wet- en regelgeving te komen om minderheden op Europees niveau te beschermen en te steunen. "Door goed met minderheden om te gaan, kun je juist spanningen en politieke problemen voorkomen", zegt de Oostenrijker Hannes Heide uit naam van de sociaaldemocratische fractie. Het pakket krijgt ook de steun van de Tweede Kamer en de Provinciale Staten in Fryslân.

'Nieuwe wetten voegen niets toe'

De Europese Commissie verwerpt nu echter het initiatief en komt met nieuwe wetgeving op het gebied van minderheidstalen. Volgens de Commissie wordt er al veel gedaan en voegen nieuwe wetten niets toe. "Zij stellen nu 50 miljoen Europeanen teleur, die deel uitmaken van minderheden", zegt de FUEN. Die groep is jaren bezig geweest met de kwestie en geeft de strijd niet op, melden ze.

(Advertentie)
(Advertentie)