Gorredijksters dagelijks twee keer in actie voor een fit begin van 2021

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Dat moeten veel Gorredijksters deze maand hebben gedacht, toen ze begonnen met de #Fittestart2021 challenge. De uitdaging is een initiatief van sportcentrum Kortezwaag in het dorp. Het is de bedoeling dat de deelnemers dagelijks twee keer 30 minuten buiten sporten. Daarnaast is er ook aandacht voor gezond eten en het beperken van alcoholconsumptie.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Joukje van Roeden is een van de deelnemers aan de challenge. Overdag werkt ze als griffie bij een gemeente in Drenthe, en dus was ze van mening dat ze zelf wel wat meer mocht bewegen. "Ik heb een zittend beroep en voordat ik het weet verstijf ik helemaal, en dat was eigenlijk ook al het geval. Toen dacht ik: dit moet anders. Ik moet een harde klap erop geven." En dus gaf ze zich op voor de Fit Challenge.
Vrijdagmorgen zijn we voor die challenge een blokje om bij Gorredijk. Ruim twee kilometer en een half uur lekker fris eruit, Van Roeden vindt het heerlijk! "Het leuke is dat je mensen tegenkomen. Je kunt jammer genoeg niet met ze in gesprek vanwege de coronamaatregelen, maar het is wel een gevoel van saamhorigheid."

Creatief

De Fit Challenge is een idee van sportcentrum Kortzwaag in het dorp. Ze mogen vanwege de geldende maatregelen bijna geen sportlessen meer geven, daarom werd er gezocht naar alternatieven. Bij de sportschool zelf zijn twee grote buitenruimtes gereserveerd voor individuele sporters. "De eerste golf was heel anders, toen was het lente en konden we best veel buiten doen. Ook groepslessen konden buiten", vertelt Marije de Leeuw van het sportcentrum. "We kunnen nu veel minder, je mag maar met tweetallen." En dus moest er creatief worden nagedacht over een oplossing.
Het huidige programma geeft sporters de ruimte om op eigen gelegenheid, maar wel in een gemeenschap, te sporten. Daarnaast zijn bij de sportschool zelf heel beperkte mogelijkheden om elk half uur goed te bewegen. "We hebben plekken gereserveerd voor spinning en voor twee krachtcircuits, daarnaast gaan we nog hardlopen met twee mensen en nog wandelen met twee mensen." Al deze sporten mogen maximaal met twee mensen, en alles is buiten.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Verslaggever Jantine Weidenaar ging wandelen met Joukje van Roeden
De lessen bij de sportschool gelden bij de #FitChallenge2021 als één buitenactiviteit van een half uur. In totaal moeten de deelnemers aan de challenge twee van zulke buitenactiviteiten per dag doen. Dat hoeft niet twee keer een zware spinningles te zijn. Een blokje om zoals Van Roeden doet, is ook al goed.
De Fit Challenge was een spontane actie van de sportschool, om toch nog aan het werk te blijven. "Mensen kunnen ook altijd nog meedoen. We hebben een Facebook-groep, als je extra gemotiveerd wil worden." Hier komt ook een grote verscheidenheid aan tips op te staan. "We proberen bijvoorbeeld te inspireren tot gezond eten."
Joukje van Roeden is inmiddels bijna klaar met haar eerste half uur buitensporten, 's avonds komt vaak deel twee met haar man. Daarnaast deelt ze de challenge ook met haar dochter in Zwolle, via een grote verscheidenheid aan apps: "Ik moet mijn dochter in Zwolle op de hoogte houden, want wij doen via Runkeeper een wedstrijdje. Zo peppen wij elkaar op, dus ze moet wel weten wat ik doe."
Luister naar een gesprek met Marije de Leeuw