Gemeente: Schietterrein Katlijk wordt niet schoongemaakt

15 jan 2021 - 13:38

De met kogels vervuilde grond van het oude schietterrein in Katlijk wordt niet schoongemaakt. Dat zegt wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen.

Foto: Omrop Fryslân

Drie jaar geleden kocht Marko de Vries het oude schietterrein van de politie. Hij wil er sportactiviteiten organiseren voor kinderen met gedragsproblemen.

Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen. De Vries eist dat de gemeente het terrein schoonmaakt. De gemeente zegt dat sanering niet urgent is. De grond zou er niet vies genoeg voor zijn. Onderzoekers zeggen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

'Geen acute saneringplicht'

Dat de kogels blijven liggen, was eigenlijk al bekend, zegt Van Veen. "Er is op dit moment geen acute saneringsplicht. Dat is ook gebleken uit het bodemonderzoek."

Niemand bestrijdt dat de kogels er liggen. "Daar hoeven we niet omheen te draaien", zegt Van Veen.

De oxidatie van het lood uit de kogels zorgt voor vervuiling. Het wordt alleen maar erger als het langer blijft liggen, zegt Van Veen. Hij zegt dat de provincie moet bepalen wanneer de vervuilde grond wel schadelijk is voor de volksgezondheid.

Jaap van Veen - Foto: Fotopersbureau Heerenveen

Wehouder Van Veen oer de situatie in Katlijk

Wethouder Van Veen zegt dat de gemeente geprobeerd heeft om de eigenaar van het terrein tegemoet te komen. Zo heeft de politie aangeboden de grond terug te kopen. Dat aanbod sloeg De Vries af. Er zijn meerdere gesprekken geweest, tussen De Vries en de gemeente, zegt de wethouder, maar daar is geen oplossing uit gekomen.

"De Vries suggereert dat de gemeente liegt en om de hete brij heen draait, maar we zijn vanaf het begin bezig geweest een oplossing te zoeken. We hebben ook bemiddeld. Ik ben persoonlijk bij hem geweest en ik heb gezegd 'Marko verkoop het alsjeblieft terug aan de politie'. Hij was eigenwijs en zei: 'nee Jaap, ik heb een sterke zaak en ik ga hem winnen'. Ja, dan houdt het voor ons op", zegt Van Veen.

De politie ziet sinds eind december af van het terugkopen, omdat De Vries de zaak voor de rechter wil brengen.

(Advertentie)
(Advertentie)