GGD Fryslân: Aantal coronabesmettingen daalt, maar zorgen over Britse variant

Het had een feestelijke dag moeten zijn: het begin van de grote vaccinatiecampagne in het WTC Expo in Leeuwarden. Maar daar ligt sinds donderdag een schaduw overheen, toen duidelijk werd hoe groot de uitbraak van het coronavirus is in zorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen. De zorgen zijn groot over de veel besmettelijkere Britse variant, ook bij de GGD, want die komt op een moment dat de cijfers juist dalen.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
"Dat betekent dat juist die verpleeghuizen nog meer de deur dicht moeten hebben, om het niet binnen te krijgen", zegt directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân. Volgens haar komen de besmettingen van buitenaf.
Ze roept iedereen nog maar weer eens op om de coronamaatregels in acht te nemen. "Dat is heel belangrijk, zeker in deze tijd nu we denken: het vaccineren is begonnen, dadelijk kunnen we weer. Ja, nu nog even niet. En zeker met die Britse variant in huis moeten we echt even volhouden om afstand te houden, handen wassen en contact vermijden. Het is even niet anders."

Testen bij elk nieuw kuchje

Het aantal coronabesmettingen daalt in vergelijking met vorige week, maar de GGD ziet ook dat het aantal tests afneemt. Mensen met klachten moeten zich laten testen, zegt De Graaf. "Ook al ben je al drie, vier negatief getest, elk nieuw kuchje, elke nieuwe klacht kan weer wijzen op dit virus. En wij willen heel graag het zicht houden op de verspreiding. We zijn hopelijk de piek voorbij, maar de getallen zijn nog steeds veel te hoog."
Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân
De coronatesten van de testlocatie in de Leeuwarder wijk Bilgaard die een week geleden kwijt raakten, zijn weer terecht. Het gaat om 86 buisjes, die door een koerier bij een verkeerd laboratorium waren afgeleverd. Dat heeft de Friese GGD bekend gemaakt. Daar zijn de buisjes deze week weer gevonden. De meeste mensen hadden intussen al weer een nieuwe test gedaan. Tien mensen nog nog, zij krijgen alsnog de uitslag. De GGD betreurt het dat dit kon gebeuren.