Gemeenten willen samen strijden tegen Den Haag vanwege ongevraagde gas- en zoutwinning

Gemeenten willen zich verenigen om een vuist te maken tegen gas- en zoutwinning. Dat zegt wethouder Hanneke Zonderland van Weststellingwerf. Ze vindt dat de belangen van inwoners nu onvoldoende worden meegewogen.
Gemeenten en actiegroepen in het noorden willen nieuwe mijnbouwwet
Zonderland reageert op een oproep van wethouder Klaas Smidt uit de Drentse gemeente Westerveld. Hij wil dat gemeenten zich verenigingen in hun strijd tegen de mijnbouw. De gemeente Steenwijkerland in Overijssel sluit zich ook graag aan bij het verbond, zegt wethouder Tiny Bijl.

De juridische weg loopt dood

Gemeenten proberen al jaren meer invloed te krijgen in de besluitvorming en vergunningverlening. Tientallen keren zijn ze naar de rechter gestapt, tot de Raad van State aan toe, maar dat heeft geen enkel resultaat gehad. Steeds meer gemeenten trekken zich nu terug, omdat de procedures veel tijd en geld kosten, maar nooit iets opleveren.
RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân zijn al langer bezig met het gaswinningsdossier in de grensstreken van de drie provincies en de kleine gasvelden en zoutwinning. Verslaggevers Oscar Siep, Hayo Bootsma en Serge Vinkenvleugel verzamelden de afgelopen tijd veel verhalen. Grote gemene deler: frustratie.
De problemen spelen vooral in de Kop van Overijssel, Friesland en Drenthe. De gemeenten in deze regio's willen nu samen toewerken naar een wijziging van de mijnbouwwet.

Alle mijnbouw sluiten

Burgemeester Marcel Thijssen van de gemeente Tynaarlo in Drenthe is ervan overtuigd dat als er nu een nieuwe mijnbouwwet zou worden gemaakt de belangen van inwoners en gemeenten zwaar meegewogen zouden worden.
Thijssen is heel stellig. Als Den Haag zijn houding niet verandert is hij ervan overtuigd dat de publieke opinie over gaswinning zo sterk wordt dat er nog maar één mogelijkheid overblijft: alle mijnbouw sluiten.