Ministers: Voorlopig geen geld voor Lelylijn uit Wopke-Wiebesfonds

14 jan 2021 - 20:37

Het plan voor een betere spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland moet beter worden uitgewerkt voordat er geld beschikbaar komt uit een fonds van het Rijk. Dat melden de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Perrons op het station van Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Verslaggever Onno Falkena over het geld voor de Lelylijn

Op de lijst met projecten die geld kunnen krijgen staan wel meerdere OV-projecten bij de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De betere spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden was voor het groeifonds aangemeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar voldoet volgens de ministers Hoekstra en Wiebes nog niet aan de 'technische toets' van het fonds (pdf).

Het niet op de lijst zetten van de Lelylijn zegt volgens de ministers niets over het maatschappelijke belang van de nieuwe spoorlijn.

'Geen man overboord'

"Het is natuurlijk jammer dat de Lelylijn er nog niet tussenstaat, maar er is nog geen man overboord", is de eerste reactie van VVD-Statenlid Durk Pool, een van de mensen achter de lobby voor de Lelylijn. Volgens Pool wordt het hoog tijd dat er een officiële Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) wordt uitgevoerd voor de Lelylijn.

Voor een project dat zo groot en kostbaar is als de Lelylijn is de Rijksoverheid ook verplicht om een MKBA uit te voeren. Als die er ligt, kan ook een nationaal groeifonds in de ogen van Pool niet meer om de Lelylijn heen.

De Lelylijn verbindt Lelystad via Emmeloord, Heerenveen en Drachten met Groningen en is 125 kilometer lang. Een afgelopen jaar gepubliceerd potentie-onderzoek van het Rijk en de noordelijke provincies raamt de kosten van de nieuwe spoorlijn op zo'n 4 tot 6 miljard.

Foto: Omrop Fryslân

Het nationaal groeifonds is een pot van 20 miljard euro. Dat geldt is bedoeld voor projecten die 'Nederland vooruit moeten helpen' en niet anders gefinancierd kunnen worden. Er staan nu 14 voorstellen op de lijst van het nationaal groeifonds. Naast de investeringen in infrastructuur gaat het ook om projecten op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie.

Het staat nog lang niet vast dat die voorstellen ook allemaal geld uit het fonds krijgen. Een onafhankelijke beoordelings-adviescommissie gaat alle projecten uitvoerig bestuderen en een zwaarwegend advies uitbrengen. De commissie heeft aangegeven daar zeker zo'n drie maanden voor nodig te hebben.

Het staat nu al vast dat niet alle projecten op de lijst volledig uitgevoerd kunnen worden, want daarvoor is zeker 25 miljard euro nodig en het fonds is niet groter dan 20 miljard.

Projecten die nu niet op de lijst staan, kunnen volgens de ministers Hoekstra en Wiebes opnieuw ingediend worden in de tweede ronde van het groeifonds, op voorwaarde dat het projectplan dan wel 'compleet' is.

Trefwoorden: 
Lelylijn
(Advertentie)
(Advertentie)