Zorgkoepel wil meer maatregelen: minder bezoek en vaker testen

14 jan 2021 - 17:48

Het bezoekbeleid in de Friese zorgcentra moet strenger en er moet veel meer getest worden. Daarvoor pleit bestuurder Jan Maarten Nuijens van de KwadrantGroep. In zijn zorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen is de besmettelijke Britse variant van het virus vastgesteld bij minstens twee bewoners.

Jan Maarten Nuijens

"We moeten er allemaal op letten," zegt Nuijens, "niet alleen binnen de KwadrantGroep, maar in heel Fryslân." Hij pleit voor meer maatregelen. De Friese zorginstellingen hebben daar al over gesproken. "Een maatregel is om het bezoek aan de locaties te verminderen. Verder willen we veel intensiever medewerkers en cliënten testen, dat moet in een veel hogere frequentie en bij herhaling. Je kunt vandaag testen, maar morgen besmet zijn. Om daar bovenop te zitten, moet dat testbeleid geïntensiveerd worden."

45 van de 108 bewoners positief

In totaal zijn er nu 45 bewoners van 't Suyderhuys positief getest op het coronavirus. Minstens twee daarvan hebben de Britse variant. Die is heel besmettelijk. De GGD gaat ervanuit dat 21 anderen die variant ook hebben. Er wonen in totaal 108 mensen.

Foto: Ben de Jager, RTVNOF

Dat de Britse coronavariant vastgesteld is in zorgcentrum ''t Suyderhuys is een grote schrik voor bewoners, familieleden en medewerkers, zegt Nuijens. "Het is een aannemelijke verklaring voor het grote aantal besmettingen in 't Suyderhuys en een verdrietige vaststelling. We betreuren dit zeer."

Ze waren bij de KwadrantGroep al bang voor deze uitbraak. "Dat was waarschijnlijk ook de reden dat we op zo'n hoog aantal besmettingen zitten."

Nieuws komt hard aan

"Het nieuws vanuit 't Suyderhuys komt hard aan," zegt burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen. "Als gemeente helpen we waar we kunnen. Wat we nu met elkaar moeten doen, is optreden tegen het virus. Wie klachten heeft, moet een test laten doen. We hebben al langere tijd te maken met corona, maar dit is van een andere order."

Maatregelen volgen

De Friese GGD roept inwoners van Fryslân op om de maatregelen te volgen, nu de Britse variant ook in Fryslân is vastgesteld. "Deze mutatie is ontzettend besmettelijk, dus voor iedereen geldt dat de anderhalve meter afstand, het dragen van mondkapjes, handen wassen, en thuisblijven bij klachten van groot belang is."

Margreet de Graaf over de situatie in Surhuisterfean

(Advertentie)
(Advertentie)