Opknapbeurt voor Sint Piterkerk Grou: "Moet hier nog duizend jaar staan"

13 jan 2021 - 12:41

De komende acht weken krijgt de Sint Piterkerk in Grou een grote opknapbeurt. Iedere zes jaar moet dat gebeuren, om de kerk in goede staat te houden. "De kerk is van 1125, die valt niet zomaar om. Maar er is wel onderhoud nodig, want we willen graag dat de kerk nog duizend jaar staat."

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

In de hal van de kerk valt een grote scheur in de muur op, die op zo'n twee meter hoogte duidelijk te zien is. "Er zijn drie grote scheuren die aangepakt moeten worden", zegt koster Eddy van der Noord. "Dit is onderhoud dat iedere zes jaar gebeurt. Grou ligt natuurlijk op veen en klei, dus dat verzakt wat in de loop van de tijd. Dat levert dan scheuren op in de kerk. Zo nu en dan moet je daar iets aan doen."

Koster Eddy van der Noord over het onderhoud

Naast de scheuren bladdert het stucwerk op verschillende plekken af. Dat lijkt eenvoudig te repareren, maar er mag bij de werkzaamheden geen stof bij het orgel komen. "Stof kan ervoor zorgen dat het instrument vals wordt. Dus dat orgel pakken we helemaal in om dat te voorkomen."

Toren onder handen genomen

Ook in de toren van de kerk is onderhoud nodig. Op dertig meter hangen de twee grote klokken van de Sint Piterkerk. Die zijn de komende weken niet te horen in het dorp. Het houten ondersteld wordt de komende weken helemaal nagekeken, en het houtwerk van de galmborden moet ook worden gerestaureerd. "Dat is de binnenkant, maar voor de buitenkant komt er nog een hoogwerker waarmee bijvoorbeeld de wijzerplaten van de klok worden afgehaald, want die moeten ook worden opgeknapt."

Verslaggever Arjen Bosselaar nam een kijkje in de toren van de kerk

De afgelopen maanden is de bezetting in de kerk minimaal geweest op zondag. En dat zal ook nog wel even zo blijven, denkt de koster. Er worden nu wel diensten gehouden, maar die zijn alleen via een livestream te zien. "Dan zijn er een dominee, een ouderling, een organist en een cameraman aanwezig. En met de kerstdagen waren er nog maar twee voorzangers bij. En een koster natuurlijk", lacht Van der Noord. "Want zonder koster kan een kerkdienst niet doorgaan, laat dat duidelijk zijn."

Trefwoorden: 
Grou Sint Piterkerk
(Advertentie)
(Advertentie)