Beautysector zwaar getroffen door lockdown: "Waar moet ik van leven?"

12 jan 2021 - 16:21

De huidige lockdown duurt nu bijna een maand. Het kabinet besluit dinsdagavond officieel over verlenging van de strenge coronamaatregelen na 19 januari. Het is echter zo goed als zeker dat die verlenging er komt.

Gefolgen fan langere lockdown grut foar beautysektor

Dat betekent dat de lockdown zoals we die nu hebben, blijft bestaan: drie weken langer thuiswerken niet-essentiële winkels blijven dicht. Of scholen de deuren voor alle leerlingen wel eerder mogen openen, is nog niet duidelijk. De langere lockdown heeft ook grote gevolgen voor de kapsalons en de beautysalons.

Ze maken alle ondernemers kapot.

Dirkje Paulusma-de Vries van Dirkje's Haircare in Dokkum

"Ik begrijp de lockdown niet", aldus Dirkje Paulusma-de Vries van Dirkje's Haircare in Dokkum. "Ze maken alle ondernemers kapot. Ik val buiten alle financiële compensaties omdat mijn man inkomen heeft. Maar ik zit over een maand wel in de financiële problemen."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Ook Gerda Mintjes van schoonheidssalon Pure Skin in Sneek is kwaad. "Mijn zaak zal het wel overleven, maar het kost me veel spaargeld. Als de lockdown straks voorbij is, ben ik nog lang bezig om alle rekeningen te betalen en blijft er dus niets over om van te leven."

Mogelijk dat het kabinet wel met extra financiële steun komt. "Ik kan tot nu toe geen beroep doen op de TOZO-regeling, omdat ik twee weken omzet gedraaid heb. Dat vind ik vreemd."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

"Ik hoop dat de financiële steun wordt uitgebreid. Dit is te gek voor woorden. Ik schat dat ik een omzetverlies heb van 20.000 euro", aldus Hilda Visser. Zij heeft een beautysalon in IJlst.

Visser werkt aan huis en kan daardoor geen beroep doen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten. "Had ik er maar niet voor moeten kiezen om een salon aan huis te nemen", zegt ze zelf. "Maar waar moet ik van leven? Het is een groot probleem voor de hele sector," besluit Visser.

(Advertentie)
(Advertentie)