Verzekeraars geven Thialf respijt voor brandgevaarlijke zonnepanelen

12 jan 2021 - 15:10

Thialf heeft uitstel gekregen van de verzekeraars in de kwestie van de zonnepanelen op het dak. Deze zijn in combinatie met het isolatiemateriaal niet brandveilig. Het ijsstadion in Heerenveen heeft nu tot 1 juni de tijd om tot een definitieve oplossing te komen.

De zonnepanelen moesten vorig jaar juni uitgeschakeld worden, anders was Thialf niet meer verzekerd. Het gevaar zit hem in de combinatie met het isolatiemateriaal in het dak. Er zou brand kunnen ontstaan.

Coating kost zo'n miljoen euro

Er is met een test een nieuwe brandwerende toplaag aangebracht. De eerste resultaten van de proef zijn hoopvol, laten de betrokken partijen weten, maar er moet nog meer onderzoek komen. Als de coating een oplossing is voor Thialf, dan is dat ook een oplossing voor andere gebouwen. Het brandveilig maken van het dak van Thialf met een nieuwe coating vraagt wel een grote investering en kost zo'n miljoen euro.

Thialf-directeur Marc Winters

Vier maanden uitstel

De kwestie zou eerst uiterlijk op 1 februari opgelost moeten zijn. Dat wordt nu 1 juni, zo is het ijsstadion overeengekomen met de verzekeraars. Door het uitschakelen van de zonnepanelen is Thialf tot 3 ton meer kwijt aan energiekosten.

Gedeputeerde Sander de Rouwe

In de in opdracht van de provincie gemaakt risicoanalyse over Thialf van het bureau Burghgraef Van Tiel & partners staan naast mogelijke oplossingen ook een aantal kritische opmerkingen over de 5.000 zonnepanelen op het dak van Thialf. Volgens het rapport vertoont de zonnestroominstallatie "meerdere ernstige gebreken". die als gevolg daarvan een "verhoogd brandrisico" opleveren. Zo zouden sommige panelen niet volgens de montagevoorschriften van de leverancier geplaatst zijn en zouden ook sommige kabels op het dak los liggen.

De zonne-installatie voldoet ook niet aan de NEN-normen die veel in de de bouw en installatiebranche gebruikt worden. Bovendien zou bij de keuze voor het isolatiemateriaal niet specifiek gekeken zijn naar de eigenschappen van isolatieproducten op het gebied van brandveiligheid. Net daar is de verzekering van Thialf over gestruikeld, want die beoordeelt het gekozen materiaal als 'zeer brandbaar en zeer snel smeltend'. "Een dakbrand zal zich onder andere door de brandbare isolatie snel kunnen verspreiden over het gehele dakvlak."

Foto: CAMJO media / Jaring Rispens
Oerlis oer Thialf - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(Advertentie)
(Advertentie)