Drachtster aangehouden in groot landelijk onderzoek naar wapenhandel

12 jan 2021 - 13:57

Een man uit Drachten is aangehouden in verband met grootschalige vuurwapenhandel. De politie hield, verspreid over het land, nog zestien andere mannen aan.

In pistoal - Foto: Shutterstock.com

De zaak kwam in januari 2020 aan het rollen toen vorig jaar januari drie mensen werden aangehouden. Op de in beslag genomen telefoons werden onder andere chatberichten aangetroffen over de aanschaf van wapens en munitie. De recherche startte daarna een groot onderzoek.

Dat onderzoek leidde naar een 35-jarige wapenhandelaar uit Amersfoort. Politiespecialisten kochten munitie en een machinegeweer bij de man. Toen zijn woning werd doorzocht, vond de politie telefoons. Uit berichten daarin kwamen nog vijf verdachten naar voren.

Alarmpistolen omgebouwd

Een van de verdachten voerde op grote schaal alarmpistolen in uit het buitenland, die daarna werden omgebouwd tot echte pistolen. Een aantal andere mannen wordt ervan verdacht dat ze aangekochte vuurwapens doorverkochten.

In totaal zijn er zeventien mensen aangehouden. Waar de Drachtster precies van wordt verdacht, is niet duidelijk.

Er zijn vijftien doorzoekingen geweest. Daarbij zijn 29 vuurwapens en twee automatische vuurwapens en 40.000 euro aan contanten aangetroffen. Ook vond de politie verdovende middelen en tien smartphones.

(Advertentie)
(Advertentie)