Boormachine verstoort behandeling wapenhandelzaak Oosterwolde; rechter boos

12 jan 2021 - 10:08

Een boormachine heeft dinsdagochtend de pro-formazitting in de Leeuwarder rechtbank rondom wapenhandel in Oosterwolde verstoord. De 35-jarige hoofdverdachte die moest voorkomen, deed dat via een videoverbinding in zijn cel in de gevangenis van Hoogvliet bij Rotterdam. Op de achtergrond werd er echter met een boormachine gewerkt, waardoor de officier van justitie en de advocaat niet meer waren te verstaan.

Rjochter - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Rechter Cees Post was laaiend. "Dit is een megaproces. Er hebben zoveel mensen hard gewerkt aan de voorbereiding. Er wordt nu gestopt met boren", zo zei de rechter.

Toen de werkzaamheden toch doorgingen, belde de rechtbank met de gevangenis in Hoogvliet. De werkzaamheden werden stilgelegd, waarna het proces verderging. De verdachte was zelf verbaasd. "Er wordt hier nooit geboord. En precies op dit moment wel. Dat is heel gek", zei hij vanuit zijn cel.

In de grote wapenhandelzaak moeten dinsdag veertien verdachten voorkomen. Het gaat om een pro-formazaak. De hoofdverdachte liet bij een eerdere zitting verstek gaan omdat hij 'geen zin' had om op de zitting te verschijnen. De man is zeer ontevreden over het feit dat hij geen toegang heeft tot z'n eigen strafdossier.

Zeven verdachten werden op donderdag 27 februari aangehouden op verdenking van internationale wapen- en drugshandel. De kringloopwinkel in Oosterwolde zou het hoofdkantoor zijn, van waaruit wapens, munitie en explosieven werden verhandeld.

(Advertentie)
(Advertentie)