Plaatselijk belangen Achtkarspelen boos om afblazen wandelpadenplan

12 jan 2021 - 08:30

Oude wandelpaden en sluipwegen nieuw leven inblazen. Dat was het plan van de dorpsbelangen in de gemeente Achtkarspelen. Het college van de gemeente wilde meewerken aan de plannen, die al vergevorderd waren. Nu blijkt dat de gemeente de stekker uit het plan heeft getrokken.

Foto: Shutterstock

Eind 2016 werden alle plaatselijk belangen van Achtkarspelen door de gemeente betrokken bij de voorbereiding van een historisch wandelpadenplan. Oude wandelpaden of sluipwegen die in onbruik waren geraakt, moesten nieuw leven worden ingeblazen.

Er werd een werkgroep gevormd met de dorpen en er lag een plan van zo'n 2,5 miljoen euro, waarmee de routes konden worden hersteld en er bordjes konden worden geplaatst. Er was vijf keer 500.000 euro toegezegd voor meerdere jaren, zodat de kosten uitgesmeerd konden worden.

Plannen wegbezuinigen

Daarna bleef het vanuit de gemeente echter stil. De plaatselijk belangen moesten via via horen dat eerst de helft van het geld was wegbezuinigd en vervolgens het volledige plan.

De Federatie van Plaatselijk Belangen Achtkarspelen heeft een brief aan de gemeente gestuurd waarin ze hun teleurstelling kenbaar maken. "Wij zijn zwaar teleurgesteld", zegt Fokke de Haan van Plaatselijk Belang Surhuisterveen.

Fokke de Haan fan Pleatslik Belang Surhústerfean - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Wij hebben alles in overleg met de gemeente gerealiseerd. Het doet pijn dat het plan is geschrapt, terwijl wij van niets wisten", vervolgt De Haan. "Ieder dorp heeft zijn best gedaan en inbreng gehad. Dat er nu een streep doorheen is gehaald en dat wij daar met een omweg achter moeten komen, vinden wij niet kunnen."

De plaatselijk belangen hopen op een reactie van de gemeente waarin ze toegeven dat ze verkeerd hebben gehandeld en willen graag met hen in gesprek. "Op deze manier aan de kant worden gezet, vind ik schandalig. Het raakt mij heel erg."

Fokke de Haan van Plaatselijk Belang Surhuisterveen

(Advertentie)
(Advertentie)