'Onder de klokslag van Franeker': plakboek over Franeker geschiedenis

Franeker en omliggende dorpen hebben sinds deze week een nieuw boek over hun geschiedenis: Onder de klokslag van Franeker. Mensen moeten het boek echter nog in elkaar zetten. Het gaat namelijk om een plaatjesalbum, bij de supermarkt te krijgen en samengesteld door Historisch Centrum Franeker. Voor ieder boek zijn meer dan 200 plaatjes te verzamelen. De schrijvers hopen op een rage in gemeente Waadhoeke.
© Piet Postma
De titel van het boek, Onder de klokslag van Franeker, wijst op het feit dat het niet alleen om Franeker gaat, maar ook om de omliggende dorpen die in het verleden het beieren van de klok van Franeker konden horen. Dus ook bijvoorbeeld Sexbierum, Firdgum, Schalsum, Menaam en Slappeterp. De klok staat ook in het stadswapen van Franeker en het speelde een belangrijke rol in het leven van de Franeker burgers.

Albert Heijn

Het initiatief voor het boek kwam bij de Albert Heijn aan de Leeuwarderweg vandaag, maar het boek is samengesteld door een werkgroep die is opgezet door Historisch Centrum Franeker. Het samenstellen heeft ongeveer een halfjaar geduurd en is grotendeels door negen man opgepakt. Het begon rond februari, tijdens de eerste lockdown. Tot september is de groep ermee in de weer geweest.

"Veel geschiedenis"

Piet Postma is bestuurslid bij Historisch Centrum Franeker en hij was de projectleider. Postma heeft zelf ook foto's voor het boek gemaakt. Hij maakte vele fietstochtjes door de stad om oude gebouwen op de foto te zetten. Het boek gaat onder andere over landschap, de ontwikkeling van de stad, de universiteit van Franeker, gevelstenen, bedrijven, de Tweede Wereldoorlog, de dorpen rondom Franeker, het Planetarium en de PC.
© Piet Postma
Allemaal fragmenten uit de geschiedenis in woord, en dus ook in beeld, te sparen. "We zijn een stad met veel geschiedenis", vertelt Postma. "We kunnen bij het Historisch Centrum Franeker ook putten uit een behoorlijke voorraad foto's en informatie."

Eerste exemplaren

Afgelopen vrijdag is het boek gepresenteerd met een digitale bijeenkomst. De eerste exemplaren zijn uitgereikt aan burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke en Commissaris van de Koning Arno Brok. "Zij vonden het schitterend. Ze waren heel enthousiast over de inhoud", vertelt Postma.
De plaatjesactie loopt in ieder geval acht weken: bij iedere tien euro aan boodschappen krijgen mensen een zakje met plaatjes voor in het album.
Piet Postma van Historisch Centrum Franeker